10. 4. 2016

Hory a mesto

Hory a mesto

Grand Prix na Medzinárodnom festivale horského filmu a dobrodružstva Hory a mesto získal poľský film K2 – Dotknúť sa neba. Informovala o tom dnes PR manažérka festivalu Zuzana Golianová.
Víťazná snímka sa originálnym spôsobom vracia k tragickej udalosti z roku 1986 z hory K2, ktorá sa považuje za jednu z najzradnejších osemtisícoviek. Silný príbeh je osudovo spojený aj s hlavným hosťom festivalu, slávnym himalájistom Kurtom Diembergerom.
Porota ocenila aj tri slovenské filmy - Vo vetre kopýt, Kaľamárka a The Right Place - Sao Miguel. V poradí 17. ročník festivalu, ktorý počas piatich dní ponúkol viac ako 40 snímok, sa začal v stredu 6. apríla a dnes večer ho v multiplexe Cinema City v bratislavskom Auparku uzavrie prehliadka víťazných filmov.
"Silný emotívny príbeh, ktorý otvára zložitú tému vnútorného rozporu každého horolezca. Rieši jeho dilemu medzi láskou k rodine a vášňou k horám. Zároveň zobrazuje následky rozhodnutí po dlhých rokoch," napísala medzinárodná porota o filme K2 - Dotknúť sa neba do svojho vyhlásenia ku Grand Prix. "Fakt, že film K2 - Dotknúť sa neba získal Grand Prix na vancouverskom festivale aj v Bratislave, potvrdzuje univerzálnosť sily tohto príbehu. Jeho téma zasahuje nielen región Himalájí, kde sa tragické udalosť stala, ale aj západnú a východnú Európu. Ide o film poľskej režisérky Elizy Kubarskej, ktorá získala na festivale Hory a mesto cenu aj pred piatimi rokmi," povedal programový riaditeľ festivalu Alan Formánek.
Kubarská nakrútila vyše hodinový film o rakúskom himalájistovi, filmárovi, fotografovi a publicistovi Kurtovi Diembergerovi, ktorý festival tohto roku aj navštívil. V roku 1986 vystúpil so svojou dlhoročnou lezeckou družkou Julie Tullis na K2, ktorá je považovaná za jednu z najzradnejších osemtisícoviek. Pri zostupe sa stala tragédia, búrka ich na päť dní uväznila vo výške 8000 metrov a Julie Tullis od vyčerpania zomrela. Potom, ako sa vyčasilo, sa dolu zísť podarilo len dvom horolezcom. Režisérka udalosť zaznamenáva prostredníctvom návratu štyroch detí obetí do základného tábora K2.
Festival Hory a mesto 2016 ponúkol za päť dní vyše 40 filmov, z toho osem slovenských, predstavilo sa 29 hostí a o "cestovaní inak" porozprávalo 30 dobrodruhov. Do Bratislavy pricestovali aj hostia zo zahraničia, ako rakúsky himalájista, filmár a publicista, držiteľ filmovej ceny EMMY Kurt Diemberger, mladá španielska lezkyňa Daila Ojeda, americký ranger Gregg Losinski, taliansky paraglajdista Alberto Rizzi a český alpský lezec Pavel Vrtík.
Výber festivalového programu poputuje aj do ďalších slovenských miest - do Dolného Kubína, Žiliny, Trstenej, Zvolena, Prešova, Starej Ľubovne a Starého Smokovca.

Copyright © TASR 2016