13. 4. 2016

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Britský detektívny seriál Broadchurch (2013) sa skončí po pripravovanej tretej sezóne. Oznámil to tvorca seriálu Chris Chibnall. "Toto bude záverečná kapitola Broadchurch. Máme pre divákov ešte jeden posledný príbeh, v ktorom budú účinkovať známe tváre ako aj nové postavy. Dúfam, že to bude presvedčivá a emotívna rozlúčka so seriálom, ktorý pre mňa znamená veľmi veľa," uviedol Chibnall.
Nová séria bude mať osem epizód, ktoré začnú nakrúcať v lete. V hlavných úlohách sa znova predstavia David Tennant ako detektív Alec Hardy a Olivia Colman ako jeho kolegyňa Ellie Miller, ktorí budú riešiť prípad vážneho sexuálneho napadnutia. Okrem nich sa v seriáli znova predstavia aj Jodie Whittaker (Beth Latimer), Andrew Buchan (Mark Latimer), Arthur Darvill (reverend Paul Coates), Carolyn Pickles (Maggie Radcliffe) či Adam Wilson (Tom Miller). Novými členmi hereckého obsadenia sú Julie Hesmondhalgh, Georgina Campbell, Sarah Parish, Charlie Higson a Mark Bazeley. O réžiu nových epizód sa postarajú Paul Andrew Williams, Daniel Nettheim a Lewis Arnold.
Broadchurch získal v roku 2014 cenu BAFTA pre najlepší dramatický seriál, pričom trofeje za herecké výkony dostali aj spomínaná Olivia Colman a David Bradley. Druhú sezónu vysielali vo Veľkej Británii vlani. Okrem toho vznikol aj americký remake s názvom Gracepoint (2014), v ktorom si taktiež zahral David Tennant. Po jeho boku sa predstavila Anna Gunn.

©2016, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

Belgické úrady začali vyšetrovať, ako sa do médií dostala fotografia väzneného Salaha Abdeslama, obvineného z účasti na teroristických útokov v Paríži z 13. novembra 2015.
Fotografia bola zrejme urobená vo väznici s vysokým stupňom ochrany v Bruggách, kde sa Abdeslam nachádza od 19. marca a kde čaká na vydanie do Francúzska. Snímka, zachytávajúca Abdeslama s bradou a kruhmi pod očami, ktorú včera uverejnil flámsky denník Het Nieuwsblad, sa rýchlo rozšírila po internete.
Fotka, ktorá unikla do médií, znamená problém pre belgickú väzenskú správu. Ako sa flámskemu denníku podarilo získať predmetný záber, zatiaľ nie je jasné. V médiách sa objavili úvahy, že Abdeslama mohol odfotiť mobilom niektorí z dozorcov alebo príbuzných počas návštevy. Hovorkyňa väznice však uviedla, že ide o úradnú fotografiu, ktorá je súčasťou súdneho spisu.
"Je to oficiálna fotografia, vyhotovená po príchode väzňa do väznice v Brugách," uviedla hovorkyňa správy tejto väznice Kathleen Van De Vijverová.
Väzenská služba začala v tejto súvislosti sledovať niekoľko stôp. Osoba, ktorá mala v rámci práce prístup k súdnemu spisu Salaha Abdeslama, by mohla byť zamestnancom väznice, polície alebo súdu.
Abdeslam je zadržiavaný v špeciálnom bezpečnostnom režime. Dozorcovia kontrolujú jeho celu osemkrát za hodinu, podľa ich svedectva zadržaný nerobí žiadne problémy a správa sa ako "vzorový väzeň". Francúzsko očakáva jeho vydanie, k tomu však v najbližších týždňoch určite nedôjde, povedal jeho právnik Sven Mary.

Sýrsky novinár, ktorý sa v nedeľu stal v Turecku terčom útoku, podľahol včera svojim zraneniam. K útoku sa prihlásila teroristická organizácia Islamský štát (IS).
Podľa agentúry AP Muhammad Záhir Sirkát zomrel v nemocnici v meste Gaziantep, kde došlo k útoku. Maskovaný útočník ho postrelil z tesnej blízkosti do krku, keď kráčal po ulici.
Sirkátovi priatelia tvrdili, že militanti z IS sa mu nedávno vyhrážali smrťou.
IS sa prihlásil k útoku v pondelok s tým, že Sirkát "prezentoval programy proti Islamskému štátu".
Ide už o štvrtú vraždu sýrskeho novinára v Turecku, ku ktorej sa prihlásila táto teroristická organizácia.

Copyright © TASR 2016