15. 4. 2016

VÝROKY TÝŽDŇA

VÝROKY TÝŽDŇA




"Vážený pane ministře vnitra, vážený pane policejní prezidente, členové Policie České republiky,

pozval jsem vás na Pražský hrad, abych vám vyjádřil svoji vděčnost a svoje poděkování za zásahy jak 17. listopadu minulého roku, tak nyní při návštěvě čínského prezidenta.
Je špatný ten, kdo se nedokáže zastat svých podřízených a je špatný ten, kdo se jim bojí vyjádřit svoji úctu jenom proto, aby ho často podplacená média neznemožnila.
Musíme si vážit těch, kdo mají odvahu, a musíme si uvědomit, proti komu policie stojí. To nejsou názoroví odpůrci, protože ve svobodné společnosti má každý právo vyjádřit svůj názor, ale je názorem zapalování policejních aut, je názorem, když v Klinice se připravují demonstrace právě s cílem zapálit tato auta, případně znemožnit provoz Řízkárny. Je názorem, když strháváte vlajky jakéhokoli státu anebo je to pouze hanobení státních symbolů a víte, že se to stalo i zde na Pražském hradě.
Je třeba odlišit lidi, kteří svobodně vyjadřují svůj názor od různých Kalousků, kteří se pouze zviditelňují šaškovskými akcemi. Pokud jsem správně informován, policie vyhradila demonstrantům prostor, kde mohli svobodně svůj názor vyjádřit. A samozřejmě jednala naprosto správně, jestliže při příležitosti návštěvy druhého nejvýznamnějšího muže planety uzavřela některé prostory v okolí Hradu, aby nevyvolala riziko ohrožení jeho bezpečnosti. Toto vše by měli duševně normální lidé pochopit.
A já bych skončil, jak mě znáte, bonmotem. Váš nevděčný úděl, často spočívá v tom, že bráníte projevu duševně nenormálních lidí a v tom jste tak trochu podobní psychiatrům.
Ještě jednou vám velice a velice děkuji za vaši práci."
Miloš Zeman, prezident Českej republiky