13. 4. 2016

Z Programového vyhlásenia vlády SR 2012-2016

Z Programového vyhlásenia vlády SR
2012-2016

Vláda považuje Rozhlas a televíziu Slovenska za jediný systémový nástroj na poskytovanie služby verejnosti v oblasti rozhlasového a televízneho vysielania, spočívajúcej v širokom prístupe verejnosti k informáciám, kultúre a vzdelávaniu. Vláda prijme také legislatívne opatrenie, ktoré poskytne Rozhlasu a televízii Slovenska stabilné a primerané finančné zabezpečenie plnenia jej zákonných úloh prostredníctvom optimalizácie výšky úhrady za služby verejnosti poskytované Rozhlasom a televíziou Slovenska. Cieľom je zabezpečiť dlhodobé financovanie základných úloh a povinností vysielateľa verejnej služby v oblasti rozhlasového a televízneho vysielania vrátane rozšírenia ponuky programových služieb o nový vysielací okruh.
Vláda pripraví revíziu právnej regulácie poskytovania nelineárnych a lineárnych audiovizuálnych mediálnych služieb vrátane vysielania, osobitne aj s ohľadom na aktuálny vývoj danej oblasti na úrovni práva Európskej únie a iniciatív v rámci Stratégie jednotného digitálneho trhu. Pri novelizácii právneho rámca regulácie poskytovania audiovizuálnych mediálnych služieb zohľadní poznatky z aplikačnej praxe pri výkone ustanovení zákona o vysielaní a retransmisii.
Vláda bude pokračovať v procesoch digitalizácie a zverejňovania kultúrneho dedičstva Slovenskej republiky širokej verejnosti. Na tento účel zabezpečí udržateľnosť a rozvoj materiálno-technického vybavenia a procesov zameraných na záchranu, obnovu a digitalizáciu kultúrneho dedičstva Slovenskej republiky, na jeho zachovanie a systematické sprístupňovanie prostredníctvom inštitúcií, ktoré realizovali národné projekty v tejto oblasti.
Vláda podporí tvorbu satelitného účtu kultúry ako nástroja jej komplexného poznania a hodnotenia s cieľom vyčísliť ekonomické a sociálne prínosy jednotlivých odvetví kultúry a kultúrneho priemyslu.