11. 4. 2016

Štúrovo pero 2016

Štúrovo pero 2016

Celkom 81 stredoškolských a osem vysokoškolských časopisov bude v tomto roku súťažiť v celoslovenskej novinárskej súťaži stredoškolákov a vysokoškolákov Štúrovo pero 2016. Vyhodnotenie sa uskutoční v dňoch 22. a 23. apríla v Krajskej knižnici Ľudovíta Štúra (KKĽŠ) vo Zvolene.
Ako pre TASR uviedla pracovníčka knižnice Zlatica Brodnianska, v kategórii novinárske príspevky zaslalo do súťaže 49 stredoškolákov celkom 124 prác a 20 vysokoškolákov 79 prác. "O Cenu Nadácie Slovenskej sporiteľne, za rubriky napomáhajúce zvyšovaniu finančnej gramotnosti v stredných školách, sa uchádzalo 14 stredoškolských časopisov," doplnila. Novinkou Štúrovho pera 2016 je súťažná kategória elektronických magazínov, do ktorej sa prihlásilo 13 magazínov.
Súťaž podporuje a rozvíja novinárske nadanie študentov stredných a vysokých škôl. Umožňuje im prezentovať školské časopisy a novinárske príspevky, napomáha k rozširovaniu poznatkov súťažiacich o žurnalistike a žurnalistických žánroch. "Súťaž má medzi študentmi veľkú popularitu, aj v tomto roku sa na jej vyhodnotení zúčastní viac ako 200 študentov," pripomenula pracovníčka knižnice.
Súčasťou dvojdňového programu budú odborné semináre o školských časopisoch a novinárskych prácach, ktoré povedú vysokoškolskí učitelia a aktívni novinári. V rámci programu budú tradičné tlačové besedy s osobnosťami novinárskeho sveta a spoločenského života.
Vyhlasovateľmi súťaže boli Banskobystrický samosprávny kraj - KKĽŠ Zvolen, Televízia Markíza a Nadácia Slovenskej sporiteľne.

Copyright © TASR 2016