11. 4. 2016

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Neznámy útočník spôsobil v nedeľu na juhu Turecka ťažké strelné zranenia novinárovi zo Sýrie, ktorému sa predtým vyhrážala zabitím extrémistická organizácia Islamský štát (IS). S odvolaním sa na turecké médiá o tom informuje agentúra AP.
Turecká štátna agentúra Anadolu uviedla, že novinár identifikovaný ako 36-ročný Muhammad Záhir Sirkát sa stal v meste Gaziantep terčom útoku maskovaného útočníka, ktorému sa podarilo utiecť. Podľa súkromnej tlačovej agentúry Dogan sa uvedenému Sýrčanovi predtým vyhrážal IS, ktorý sa tiež prihlásil k zabitiu iných troch novinárov na území Turecka.
Zraneného muža, ktorý je označovaný za najnovšiu obeť útokov na sýrskych novinárov v Turecku, hospitalizovali vo vážnom stave. Nedeľňajší útok podľa Anadolu zachytila bezpečnostná kamera.
Hassan Hanafi - who has a scar similar to fictional character Frankenstein - has been sentenced to death 

Bývalého novinára, obvineného z členstva v extrémistickej islamskej skupine aš-Šabáb, popravili v somálskom hlavnom meste Mogadišo za zavraždenie piatich somálskych žurnalistov. Informovala o tom dnes agentúra AP.
Hasana Hanafího Hádždžího, ktorého vlani vydala Keňa na žiadosť somálskej vlády, zastrelila popravná čata na policajnej akadémii v Mogadiše.
Zastrelenie popravnou čatou je v Somálsku jediný spôsob vykonania hrdelného trestu.
Hádždží patril k malej skupine podozrivých osôb, trestne stíhaných somálskou vládou po rokoch kritiky zo strany ľudskoprávnych organizácií. Tie vládu vyzývali, aby sa viac snažila presadzovať zákony a skoncovať s vraždením novinárov.
K vraždám pracovníkov médií často dochádzalo v oblastiach kontrolovaných vládou, ktoré novinári inde na svete všeobecne pokladajú za bezpečné.
Somálsko patrí ku krajinám, ktoré sú pre žurnalistov najnebezpečnejšie. Podľa medzinárodnej organizácie Výbor na ochranu novinárov (VON) bolo vlani zabitých najmenej 18 somálskych žurnalistov.
Nie je celkom jasné, kto novinárov zabíja. Dôvody na ich vraždenie v Somálsku môžu mať povstalci aš-Šabábu, velitelia iných vzbúreneckých skupín, zločinci a dokonca i vládni agenti.

Copyright © TASR 2016


Americký seriál Upírske denníky (2009) sa skončí ôsmou sezónou. Informáciu zverejnil herec Ian Somerhalder, ktorý v projekte vystupuje ako Damon Salvatore. "Rozhodli sme sa nakrútiť ešte jednu poslednú sezónu, aby sme učinili príbehu zadosť," povedal 37-ročný model na podujatí Walker Stalker Con v Nashville.
Nedávno sa pritom k seriálu vyjadrila aj herečka Kat Graham, ktorá v ňom začala účinkovať, rovnako ako Somerhalder, v roku 2009. Dvadsaťšesťročná predstaviteľka Bonnie Bennett v rozhovore pre americký týždenník Us Weekly uviedla, že ôsma sezóna bude jej poslednou.
Upírske denníky vytvorili Julie Plec a Kevin Williamson podľa rovnomennej knižnej série autorky L. J. Smith. Fantasy seriál mal premiéru v roku 2009. Zástupcovia televíznej spoločnosti The CW v marci prezradili, že nakrútia ôsmu sezónu. V projekte si už zahrali aj Paul Wesley, Candice King, Zach Roerig, Michael Trevino či Nina Dobrev.


Tvorcovia britsko-amerického seriálu The Night Manager (2016) neplánujú nakrútiť ďalšiu sezónu. Informáciu potvrdili Hugh Laurie a Tom Hiddleston, ktorí sa predstavili vo všetkých šiestich epizódach projektu. Dvojica nedávno predstavila seriál v USA, kde ho začne 19. apríla vysielať kanál AMC. "Viem o klebetách ohľadne pokračovania, ale nie sú pravdivé," uviedol 35-ročný Hiddleston.
Seriál vznikol podľa rovnomennej knihy (v češtine vyšla pod názvom Noční recepční, pozn. SITA), ktorú v roku 1993 uviedol na trh John le Carré. "Dostali sme sa na koniec tohto románu. John le Carré teraz musí napísať novú knihu," dodal 56-ročný Hugh Laurie.
The Night Manager vysielala od 21. februára do 27. marca BBC One. V špionážnej dráme sa predstavili okrem spomínanej dvojice aj Olivia Colman, Tom Hollander, Elizabeth Debicki, Michael Nardone, Alistair Petrie, Hovik Keuchkerian, Douglas Hodge, David Harewood a ďalší. O réžiu sa postarala Susanne Bier.

Vydavateľ britského denníka Daily Mail, spoločnosť Daily Mail & General Trust, rokuje s finančnými investormi o podaní spoločnej ponuky na odkúpenie internetových aktív firmy Yahoo. Spoločnosť o tom informovala v pondelok, čím potvrdila správu, ktorú pôvodne priniesol denník the Wall Street Journal. Bližšie údaje k osloveným firmám a finančným podrobnostiam transakcie hovorkyňa spoločnosti neuviedla. Daily Mail by mohol s pomocou aktív firmy Yahoo zvýšiť reklamné príjmy zo svojich globálne obľúbených internetových stránok.
Spoločnosť Yahoo predáva kľúčové aktíva, napríklad spravodajské stránky a službu elektronickej pošty. Má totiž problémy držať krok s konkurenčnými firmami, akými sú Facebook či Google. Záujemcovia o odkúpenie aktív Yahoo, medzi ktorými sú aj mediálny koncern Time Inc alebo telekomunikačná firma Verizon, majú svoje ponuky predložiť do 18. apríla.
Daily Mail prevádzkuje bulvárne zamerané stránky DailyMail.com a MailOnline. Denne ich navštívi zhruba 14 mil. ľudí, čím patria medzi celosvetovo najpopulárnejšie internetové stránky v anglickom jazyku.


©2016, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.