12. 4. 2016

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS
 


Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan podal v Nemecku návrh na trestné stíhanie tamojšieho komika Jana Böhmermanna, ktorý sa mal voči tomuto politikovi dopustiť urážky na cti, keď o ňom prečítal v televízii satirickú báseň. Prokuratúra v nemeckom meste Mainz o tom informovala v pondelňajšom vyhlásení, ktoré priniesla v noci nadnes agentúra DPA.
Erdoganovým podnetom, ktorý po formálnej stránke nie je priamo trestným oznámením, sa momentálne zaoberá nemecká spolková vláda, keďže na prípadné stíhanie musí vydať príslušné splnomocnenie. Podľa vyjadrenia hovorcu vlády Steffena Seiberta by mala vláda rozhodnúť v priebehu niekoľkých dní.
Böhmermannu báseň, ktorá zaznela 31. marca vo vysielaní nemeckej verejnoprávnej televízie, turecká vláda označila za neprijateľnú a vyzvala na potrestanie komika za urážku hlavy štátu. Böhmermann totiž hovoril o Erdoganovi ako o "profesionálnom idiotovi" či osobe uchyľúcej sa k pohlavnému styku so zvieratami.
Uvedená báseň vyvolala diplomatickú roztržku medzi Nemeckom a Tureckom a podľa vyjadrenia tureckého vicepremiéra Numana Kurtulmuša neuráža len samotného Erdogana, ale všetkých 78 miliónov Turkov.
"Toto je dôvod, prečo my ako Turecká republika chceme, aby bol tento nehanebník bezodkladne potrestaný podľa nemeckého práva za urážanie prezidenta," povedal počas vystúpenia v tureckom meste Šanliurfa.
Böhmermannovo konanie pritom označil za "vážny zločin proti ľudskosti", trval však na tom, že Turecko "vôbec nechce vyvíjať politický nátlak" na Nemecko.
Nemecká kancelárka Angela Merkelová už dávnejšie kritizovala nemeckú televíznu stanicu ZDF za odvysielanie básne, ktorá bola podľa nej "úmyselne urážlivá". Hovorca Seibert vtedy vyhlásil, že Berlín pokladá báseň za nactiutŕhačskú, čo zákony v Nemecku nepovoľujú.

Copyright © TASR 2016