4. 11. 2016

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Pakistanský špeciálny súd vyniesol dnes verdikt v kauze "afganského dievčaťa" so zelenými očami, ktorej sugestívnu fotografiu pred 30 rokmi zverejnil na obálke americký časopis National Geographic. Za údajné sfalšovanie osobných dokumentov jej súd vymeral 15 dní väzenia, pokutu vo výške 110.000 pakistanských rupií (937 eur) a nariadil jej deportáciu z krajiny, informovali pakistanské noviny Express Tribune.
Medzičasom 46-ročnú Paštúnku Šarbat Gulaovú zatkli pakistanské úrady minulý týždeň. Obvinili ju z nelegálneho pobytu v krajine a z podvodného nadobudnutia pakistanskej identifikačnej karty, za čo jej hrozilo až 14 rokov väzenia. Samotná Gulaová svoju vinu vehementne popierala.
Špeciálny súd pre otázky korupcie a imigrácie v meste Pešávar jej dnes vymeral len symbolických 15 dní väzenia, z ktorých si doposiaľ odsedela už 11.
Súčasne nariadil, aby opustila územie Pakistanu do 7. novembra, čo je deň, keď by ju mali prepustiť z väzenia. Podľa afganských úradov sa Šarbat Gulaová vráti naspäť do rodného Afganistanu.
Prepustenie Gulaovej oficiálne žiadala od Pakistanu aj afganská vláda. Podľa Kábulu žije táto afganská vdova a utečenka vo veľkej chudobe, musí sa sama starať o štyri deti a okrem toho trpí hepatitídou.
V Pakistane žije podľa odhadov okolo 2,5 milióna afganských utečencov, ktorí sa tam uchýlili v dôsledku desaťročia trvajúcich vojen vo svojej krajine. Pakistanské úrady by ich najradšej vrátili do Afganistanu, napriek tomu, že tamojší ozbrojený konflikt stále pokračuje.
Portrét vtedy približne 12-ročnej Šarbat Gulaovej zverejnil National Geographic v roku 1985, jej totožnosť sa podarilo odhaliť až v roku 2002. Fotografia, prirovnávaná k slávnemu obrazu Mony Lízy, sa po celom svete stala symbolom nepokojného Afganistanu. Autorom záberu, ktorý vznikol v utečeneckom tábore v Pakistane, bol americký fotoreportér Steve McCurry.

Bývalý francúzsky premiér Alain Juppé bol vo štvrtok večer najpresvedčivejším politikom spomedzi všetkých pravicových kandidátov na francúzskeho prezidenta súťažiacich v straníckych primárkach, keď zvíťazil aj v druhom kole televíznych debát. Píše o tom tlačová agentúra Belga.
Juppé v druhej televíznej debate podľa prieskumu spoločnosti Elabe predbehol exprezidenta Nicolasa Sarkozyho o desať bodov, keď získal 34 percent priazne televíznych divákov a Sarkozy 24 percent.
Juppé, ktorý je v súčasnosti starostom mesta Bordeaux, bol podľa prieskumov víťazom aj prvej televíznej debaty účastníkov pravicových primárok. Vo štvrtok večer sa na ďalších priečkach diváckych preferencií ocitli Francois Fillon (15 percent), Bruno Le Maire (desať percent), Nathalie Kosciusková-Morizetová (sedem percent), Jean-Frédéric Poisson (päť percent) a Jean-Francois Copé (štyri percentá).
Prieskumy zároveň naznačili, že v tábore pravicových a centristických voličov má mierny náskok Sarkozy (31 percent) pred Juppém (28 percent).
Prieskum verejnej mienky bol vykonaný prostredníctvom internetového hlasovania po skončení televíznej debaty na vzorke 985 divákov starších ako 18 rokov.
TV reporter killed by roadside bomb in Afghanistan

Život afganského novinára a zranenie jeho kolegu si vyžiadal výbuch nálože umiestnenej pri ceste, ku ktorému došlo dnes v juhoafganskej provincii Helmand. Informovala o tom agentúra AP.
Predstaviteľ miestnej polície uviedol, že výbuch, pri ktorom zahynul reportér afganskej spravodajskej televízie Ariana News Nimatulláh Záhir a ďalší novinár utrpel zranenia, došlo dnes o 10.00 h miestneho času (06.30 h SEČ) v meste Laškargáh, metropole provincie Helmand. Meno Záhirovho kolegu alebo názov spoločnosti, pre ktorú pracoval, úrady nezverejnili.
Obaja reportéri patrili do skupiny novinárov smerujúcej do miest, kde v noci nadnes prebiehali intenzívne boje medzi jednotkami afganskej armády a militantmi z hnutia Taliban.
K zodpovednosti za útok sa bezprostredne po jeho uskutočnení nikto neprihlásil.
Podľa organizácií sledujúcich slobodu médií bol tento rok z hľadiska násilných úmrtí novinárov v Afganistane doposiaľ najhorším. Výbor, ktorý sa zaoberá bezpečnosťou afganských novinárov (AJSC) uviedol, že tohto roku zahynulo v Afganistane 12 novinárov, čo je najviac od začiatku vedenia záznamov.

Copyright © TASR 2016
 



Americká spoločnosť Netflix zverejnila ďalšiu ukážku z pripravovaného seriálu Lemony Snicket's A Series of Unfortunate Events. Minútový teaser trailer divákom a diváčkam po prvý raz predstavuje zlomyseľného grófa Olafa v podaní Neila Patricka Harrisa, ktorý sa stal opatrovateľom osirotených súrodencov Baudelairovcov. V krátkom videu možno vidieť deti, ktoré po prvý raz prídu do svojho nového domova a zisťujú, kto je ich nový poručník. Rôzne hlasy v pozadí popritom naznačujú grófov charakter ako hrozného človeka, vraha či zlodeja.
Projekt je adaptáciou rovnomennej knižnej série od Lemonyho Snicketa (vlastným menom Daniel Handler, pozn. red.) a zameria sa na tri siroty - súrodencov Violet (Malina Weissman), Klausa (Louis Hynes) a Sunny Baudelairovcov, ktorí sa po smrti rodičov dostanú do v opatery ich príbuzného Olafa. V ceste za šťastím a odhalením, čo je za smrťou ich rodičov, čelia rôznym skúškam, utrpeniu a nešťastným udalostiam vrátane zlomyseľného a nebezpečného grófa. O réžiu novinky sa postará Barry Sonnenfeld, ktorý je spolu s autorom kníh aj výkonným producentom. Netflix sprístupní seriál v piatok 13. januára 2017, pričom si diváci a diváčky budú môcť pozrieť všetkých osem epizód naraz.

©2016, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.