30. 10. 2016

20. ročník MFDF Ji.hlava

20. ročník MFDF Ji.hlava 


Na českom Medzinárodnom festivale dokumentárnych filmov (MFDF) Ji.hlava rozdali ceny. V sekcii Česká radost udelili dve trofeje, a to snímkam FC Roma a Normální autistický film. Porotu tvorili Patrik Ouředník, Matěj Kolář, Kamila Zlatušková, Jan Bušta a Karel Císař. Študentská porota ocenila titul Normální autistický film.
V sekcii Opus Bonum rozhodovala o víťazovi, snímke Fantasmata planiountai pano apo tin Evropi, jediná porotkyňa Claire Atherton. Strihačka udelila aj zvláštne uznanie poroty dokumentu La sonrisa telefónica.
Sekciu Mezi moři, v ktorej uviedli dokumenty zo strednej a východnej Európy, vyhrala snímka Daisis Miziduloba. Zvláštne uznanie dostal film Dialogas su Josefu. Rozhodla o tom porota v zložení Maiko Endo, Kojo Jamašita, Domenico La Porta, Diana Tabakov a Marijke de Valck.
Cenu pre najlepší debut v sekcii První světla získala spomínaná snímka Daisis Miziduloba. Zvláštne uznanie poroty, ktorú tvorili David Dinnell, Dorota Lechová, Laurence Reymond, Wu Lin a Gertjan Zuilhof, si vyslúžil titul Zavtra more. Cenu študentskej poroty dostal film Sagnebi.
Najlepším svetovým experimentálnym filmom sa v sekcii Fascinace stala snímka Engram of Returning, z českých titulov uspel dokument De Potentia Dei. Divadelný súbor Vosto5 ocenil snímku Hopptornet.
Cenu za prínos svetovej kinematografii si prevzala režisérka Drahomíra Vihanová. Divácku cenu dostala Dagmar Smržová.
Na jubilejný 20. ročník prišlo viac ako štyritisíc návštevníkov, z toho vyše tisíc filmových profesionálov. Z viac ako 3600 prihlásených snímok vybrali do programu festivalu 310 titulov a ďalších 26 ponúkol divákom program Dokument ČT.
Informácie agentúre SITA poskytla Michaela Jurenová z mediálneho oddelenia festivalu.

©2016, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.