8. 11. 2016

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Americká tlačová agentúra The Associated Press (AP) plánuje pomocou automatizovaných procesov konvertovať textové správy do zvukového formátu. TASR o tom informovala Európska aliancia tlačových agentúr (EANA).
Viceprezident AP Jim Kennedy pre Niemanlab.org povedal, že novinári agentúry strávia týždenne 800 hodín konvertovaním textu do vysielateľného zvukového formátu.
Kennedy uviedol, že ambíciou AP je do roku 2020 zautomatizovať 80 percent svojej produkcie.
Na vývoji systému na automatizovanie procesu konvertovania textových správ do audioformátu v súčasnosti v spolupráci s Matter Ventures pracuje päť zamestnancov AP.
EANA je tradičná stavovská organizácia tlačových agentúr z Európy, ktorej členom je TASR ako jediná slovenská tlačová agentúra. Úlohou tejto aliancie je formulovať, koordinovať a spoločnými silami riešiť výzvy agentúrnej žurnalistickej práce v dynamicky sa meniacich trhových, legislatívnych a technologických podmienkach a v otázkach autorských práv.


Organizácia WikiLeaks krátko pred začiatkom prezidentských volieb v USA zverejnila ďalšie e-maily z prostredia kampane demokratickej kandidátky Hillary Clintonovej, ku ktorým získali prístup hakeri. Informovala o tom v noci na dnes agentúra AP.
      Z uniknutej zložky šéfa Clintonovej kampane Johna Podestu vyplýva, že televízna stanica CNN pred jedným z rozhovorov s republikánskym prezidentským kandidátom Donaldom Trumpom oslovila predstaviteľov konkurenčnej Demokratickej strany s požiadavkou, aby navrhli moderátorovi, aké otázky má hosťovi položiť. Rovnako postupovala taktiež pred rozhovorom s republikánom Tedom Cruzom, niekdajším vnútrostraníckym súperom Trumpa v súboji o prezidentskú nomináciu.
      Takáto komunikácia by mohla naznačovať spriaznenosť CNN s demokratmi, obzvlášť po tom, ako sa objavili správy, že dnes už bývalá spolupracovníčka tejto stanice Donna Brazileová komunikovala s predstaviteľmi Clintonovej kampane ohľadne otázok, ktoré by mohli zaznieť v predvolebných debatách.
      Samotná CNN v pondelok vyhlásila, že na uvedenom postupe nie je "nič pozoruhodné" a ide o prejav zdravého žurnalizmu. Dodala, že rovnako pristupuje aj k republikánom, keďže chce poskytnúť divákom čo najlepšie rozhovory.
      Trump v októbri vyhlásil, že jeho súperka vopred poznala otázky televíznych prezidentských debát a mala tak v porovnaní s ním výhodu. Tieto otázky mali byť pritom zakaždým tajné a poznať ich mali len moderátori.


Copyright © TASR 2016