11. 11. 2016

RTVS odvysiela veľkolepé galavečery k výročiam 90/60

RTVS odvysiela veľkolepé 
galavečery k výročiam 90/60



Tento rok si pripomíname 90. výročie rozhlasového vysielania a 60. výročie televízneho vysielania na Slovensku. Oslavy v RTVS vyvrcholia počas veľkolepých galavečerov, v ktorých sa predstaví množstvo známych osobností, ktoré sú s rozhlasom i televíziou na Slovensku neoddeliteľne späté.


V nedeľu 13. novembra sa poslucháči a diváci môžu tešiť na priamy prenos z Galavečera k 90. výročiu rozhlasového vysielania z Veľkého koncertného štúdia Slovenského rozhlasu v Bratislave. Počas galavečera si budeme v spoločnosti významných osobností umenia a kultúry pripomínať vzácne momenty rozhlasového vysielania, na ktoré sme v RTVS právom hrdí. K tým najpamätnejším patria medzníky našej modernej histórie, keď bol rozhlas živým zrkadlom aj aktérom dejín. Zaspomíname si na legendárne rozhlasové osobnosti, na nezabudnuteľné hlasy nášho éteru, ako aj na emblematické programy, ktoré spoluvytvárali našu kultúru. V slávnostnej retrospektíve nebudú chýbať umelecké a publicistické programy, hudobné a zábavné relácie, spravodajstvo či každodenné vysielanie.
Počas galavečera sa predstavia Kristína, Adriana Kučerová, Dalibor Karvay, Igor Timko, Korben Dallas, Aneta Langerová, Miroslav Žbirka a mnohí ďalší. Slávnostným programom budú sprevádzať domovské umelecké telesá Slovenského rozhlasu - Symfonický orchester Slovenského rozhlasu a Detský a dievčenský spevácky zbor pod taktovkou dirigenta Adriána Kokoša, Orchester ľudových nástrojov, ktorý si v tomto roku pripomína 40. výročie svojho vzniku, ako aj Detská dramatická rozhlasová družina.
Priamy prenos sa začína o 20.00 h a simultánne ho budú vysielať rozhlasové programové služby RTVS Rádio Slovensko, Rádio Regina (Západ, Stred, Východ), Rádio Devín a rovnako aj Rádio_FM, priamy televízny prenos odvysiela Dvojka.

V pondelok 14. novembra o 20.25 h sa začína priamy prenos z Galavečera k 60. výročiu televízneho vysielania na Slovensku z Historickej budovy Slovenského národného divadla.
Televízny galavečer v réžii Petra Núňeza bude príležitosťou opäť sa pristaviť pri tých najpamätnejších momentoch televízneho vysielania, ktoré zostali v srdciach divákov. Pripomenieme si celú plejádu skvelých, výnimočných a talentovaných ľudí a osobností, ktoré divákov po celé desaťročia nadchýnali, inšpirovali aj zabávali, ktoré nás občas rozplakali, ale aj prinútili zamýšľať sa a na svet hľadieť s otvorenými očami. V priamom prenose sa obzrieme za legendárnymi tvárami televíznej obrazovky od hereckých hviezd a hlásateliek cez zabávačov a hudobníkov, až po spravodajských reportérov či športových komentátorov.
V špeciálnej retrospektíve nebudú chýbať spomienky na prvé živé vysielanie za prítomnosti Márie Kráľovičovej, na skvosty dramatickej, filmovej a seriálovej televíznej tvorby, na nestarnúce detské programy či zábavné relácie. Slávnostným programom budú defilovať herecké osobnosti ako Emília Vášáryová, Božidara Turzonovová, Magda Vášáryová, Marián Labuda, Milan Kňažko, Milan Lasica, Juraj Kukura, Martin Huba, Emil Horváth a ďalší. Televíznymi míľnikmi nás prevedú nezabudnuteľné hlásateľky Hilda Michalíková, Nora Beňačková, Ada Straková, Alena Heribanová a Soňa Müllerová. Do súčasnosti nás privedú známe televízne tváre Miro Noga a Štefan Skrúcaný, Peter Marcin, Andy Kraus, ale aj Adela Banášová. Chýbať nebude ani pohotový Marcel Merčiak. Hudobnú poctu televíznym ikonám vzdá operná diva Adriana Kučerová, v programe sa predstaví aj SĽUK spolu s Janou Kirschner.