12. 11. 2016

Zomrel Jiří Všetečka

Zomrel Jiří Všetečka

Vo veku 79 rokov v stredu zomrel fotograf Jiří Všetečka. Preslávil sa svojimi umelecko-dokumentárnymi cyklami, v ktorých zachytil české hlavné mesto, najmä súborom Pražský chodec. O fotografovom náhlom úmrtí ČTK informovala jeho spolupracovníčka Marcela Jurčíková.
Svoje fotografie Všetečka prvýkrát predstavil verejnosti v roku 1962. Za svoj život vydal 21 samostatných obrazových publikácií, usporiadal takmer tri desiatky samostatných výstav a jeho diela obohatila mnoho tematických výstavných expozícií doma aj v zahraničí. Asociácia profesionálnych fotografov ČR udelila Všetečka cenu Osobnosťou českej fotografie za rok 2009.
Jiří Všetečka sa narodil 12. októbra 1937 v Prahe, kde tiež vyštudoval Fakultu strojné Českého vysokého učenia technického. Potom mu učarovalo fotografovanie a táto záľuba postupne prevládala. Začal publikovať, vystavovať a chcel študovať Filmovú a televíznu fakultu Akadémie múzických umení (FAMU). Zabránilo mu v tom rozhodnutie ministerstva školstva, podľa ktorého bolo nemysliteľné, aby sa niekto stal poslucháčom dvoch vysokých škôl tak rozdielneho zamerania. Zhodou okolností sa Všetečka nakoniec na FAMU dostal, ale ako pedagóg. V škole vyučoval od roku 1960 až do tohto roku.
Do širšieho povedomia vstúpil vďaka výstave veľkoformátových fotografií z rokov 1968, 1969 a 1989 nazvanej Jiří Všetečka - Pražský chodec. Výstava sa konala v roku 2002 na Pražskej hrade a organizátori ju kvôli veľkému záujmu verejnosti dvakrát predĺžili.
Najnovšie publikáciu nazvanú Pražský chodec vo svete s farebnými fotografiami z ciest po Európe, Ázii, Amerike i Afrike Všetečka slávnostne pokrstil tento rok 26. októbra.

Copyright © ČTK 2016