18. 6. 2017

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS


Americká speváčka Katy Perry sa v piatok stala prvou osobou, ktorá má na sociálnej a mikroblogovacej sieti Twitter viac než 100 miliónov sledovateľov. Informovali o tom samotní predstavitelia spoločnosti Twitter, ktorí 32-ročnej interpretke zagratulovali k tomuto míľniku. "Ďakujem ti Twitter, že vďaka tebe mám vždy možnosť ozvať sa," odpovedala speváčka, ktorá sa vlani v júli stala najsledovanejšou celebritou na Twitteri. Vtedy prekročila hranicu 90 miliónov sledovateľov. Na druhej priečke je kanadský spevák Justin Bieber s 96,7 milióna fanúšikov.
Katy Perry, vlastným menom Katheryn Elizabeth Hudson, debutovala albumom Katy Hudson (2001), no známou sa stala až vďaka piesni I Kissed A Girl z druhej štúdiovky One Of The Boys (2008). Nasledovali albumy Teenage Dream (2010), Prism (2013) a Witness (2017). Je tiež príležitostná herečka. Prepožičala napríklad hlas Šmolinke v snímkach Šmolkovia (2011) a Šmolkovia 2 (2013). Predstavila sa aj v dokumentoch Katy Perry: Kúsok zo mňa (2012), Katy Perry: The Prismatic World Tour (2015) či v komédii Zoolander No. 2 (2016) a v roku 2010 vo vianočnej epizóde Simpsonovcov (1989).

©2017, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

Rada Českej televízie (ČT) zamietla väčšinu bodov v sťažnostiach bývalého ministra financií a šéfa hnutia ÁNO Andreja Babiša na redaktorov Českej televízie týkajúcich sa najmä reportážou o jeho nákupe jednokorunových dlhopisov Agrofertu. Zapravdu mu dala len v tom, že ČT v reportáži na inú tému zbytočne pre ilustráciu použila záber zväzku komunistickej Štátnej bezpečnosti s krycím menom Bureš, ktoré údajne používala pre Babiša. ČTK to dnes povedal predseda rady Jan Bednář.
Zápornú odpoveď odoslali radkyňa ČT Babišovi po stredajšom zasadnutí. Babiš serveru Lidovky.cz, ktorý o zamietnutí informoval, povedal, že takýto výstup očakával a rozhodnutie vníma ako odraz vplyvu politických strán. Žiadne ďalšie kroky nechystá, uviedol.
Reportáže podľa sťažností spochybňovali legitímnosť nákupu dlhopisov a mohli účelovo vyznievať tak, že Babiš klamal ohľadom svojich príjmov, aj keď to nebolo spoľahlivo preukázané. Jedna z reportáží potom podľa sťažovateľa mohla evokovať dojem, že nákup dlhopisov bol účelový s cieľom vyhnúť sa plateniu daní a že spoločnosť Agrofert, ktorá predtým Babišovi patrila, je odchovanci pri získavaní verejných zákaziek. Babiš žiadal takisto pracovnoprávne postih redaktorov, ktorí sa na vzniku reportáží podieľali.
Pochybenie redaktorov už skôr odmietol generálny riaditeľ ČT Petr Dvořák aj etický panel Českej televízie. Rada pre rozhlasové a televízne vysielanie, ktoré Babiš sťažnosti tiež adresoval, je po vysvetlenie zo strany ČT odložila.
Nejasnosti okolo Babišovho majetku sa vynorili v súvislosti s tým, že v roku 2013 kúpil dlhopisy svojho holdingu Agrofert za 1,5 miliardy Sk. Babiš už skôr povedal, že na nákup týchto dlhopisov využil svoje predchádzajúce príjmy. Nejasnosti nakoniec viedli k Babišovho odchodu z vlády.

Copyright ČTK ©2017

Len zhruba dve tretiny európskych používateľov internetu využívajú sociálne siete ako Facebook či Instagram. Podľa najnovších údajov európskeho štatistického úradu Eurostat priemer v EÚ dosahuje 63 %.
Najviac sa sociálne siete využívajú v Maďarsku, kde 83 % používateľov má účet na sociálnej sieti, v tesnom závese nasledujú Malta a Belgicko. Najmenej sa využívajú vo Francúzsku (47 %), v Slovinsku (51 %) a Česku (55 %).
Eurostat sa vo svojej štatistike zohľadňuje osoby vo veku 16 až 74 rokov, ktorí použili sociálne siete aspoň raz za tri mesiace.

Copyright TASR ©2017