20. 6. 2017

Most-Híd hlasy pre J. Rezníka nezobchodoval


Most-Híd hlasy pre 

J. Rezníka nezobchodoval 


Most-Híd nezobchodoval podporu pre Jaroslava Rezníka pri voľbe generálneho riaditeľa Rozhlasu a televízie Slovenska (RTVS). Zdôraznil to po vyhlásení Rezníka za víťaza tajnej voľby podpredseda Národnej rady SR a poslanec z klubu Mosta-Híd Andrej Hrnčiar. Rezníkove kroky bude sledovať, vopred ho odsudzovať nemieni, ale pripomína, že tak ako parlament šéfa RTVS volí, môže ho aj odvolávať.
      V súvislosti s ústupkami Mosta-Híd naznačil, že strana neustupuje stále. Poukázal na odloženie voľby člena Súdnej rady SR, s ktorou má problém ministerka spravodlivosti za Most-Híd Lucia Žitňanská. Tvrdí však, že odsunutie voľby Most-Híd nevymenil za hlasy pre Rezníka. "Nebol to obchod, ani sa to nespájalo," vyhlásil.
      Hoci Rezníka zvolila koalícia aj s podporou ĽSNS, Hrnčiar očakáva, že RTVS pod Rezníkovým vedením bude viac bojovať proti extrémizmu a fašizmu. Vopred nechce špekulovať o tom, či Rezník zabezpečí objektívnosť a vyváženosť spravodajstva.
      "Som presvedčený, že každý poslanec aj médiá budú veľmi podrobne sledovať jeho kroky aj nestrannosť a vyváženosť vysielania. Nikde nie je napísané, že ak budú problémy, že tam musí zostať celých päť rokov. Tak ako parlament šéfa RTVS volí, môže ho aj odvolávať," poznamenal Hrnčiar. Pripomenul, že poslanci Mosta-Híd pri voľbe mali voľnú ruku, František Šebej či Peter Kresák podľa neho nehlasovali.
      Podpredseda Smeru-SD Martin Glváč v reakcii pre TASR uviedol, že Rezníka podporila celá koalícia. "Tak ako pred piatimi rokmi aj tentoraz sme vybrali najlepšieho kandidáta. A teší, že sme na to nepotrebovali Kotlebove hlasy a podporila ho celá koalícia," uviedol.
      Milan Uhrík z ĽSNS potvrdil, že celý klub ĽSNS hlasoval za Rezníka. "Pán Mika bol pre nás absolútne neprijateľný," vysvetlil. Podpredseda SNS Anton Hrnko v reakcii na otázku, či mu neprekáža, že Rezník bol zvolený aj hlasmi kotlebovcov, uviedol: "Sú to rovnakí poslanci ako ja." Vysoký počet hlasov pre Rezníka (95) ho neprekvapil. Nazdáva sa, že svojimi kvalitami presvedčil aj tých, ktorí za neho hlasovať nechceli.
      Ľuboš Blaha si za Rezníkom stojí. "Vždy som ho obhajoval, pretože je lepší kandidát ako pán Mika," vysvetlil s tým, že nemieni meniť názor pri hlasovaní kvôli tomu, že sa fašisti napokon rozhodli hlasovať za Rezníka. Trvá na tom, že koalícia sa s fašistami nespojila. Ak by sme sa na to pozerali takto, tak podľa neho opozícia hlasuje s kotlebovcami vždy, keď nepodporujú vládne návrhy.
      Rezníka podľa Blahu nemožno spochybňovať preto, že kotlebovci sa ho rozhodli voliť. Zdôraznil, že novozvolený šéf RTVS je antifašista. Navyše je podľa neho veľmi profesionálny, preto neočakáva, že by vnášal do riadenia televízie politiku. "Čo veľmi oceňujem," podotkol Blaha, ktorý by uvítal odstránenie príliš komerčného prístupu vo verejnoprávnom médiu. Tiež ho zaujala myšlienka tretieho kanála. 



Copyright © TASR 2017