20. 6. 2017

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS


Google zintenzívni kampaň namierenú proti extrémizmu na internete a tvrdí, že poskytne viac prostriedkov na identifikáciu a odstránenie videí súvisiacich s terorizmom a skupinami šíriacimi nenávisť. Spoločnosť prostredníctvom svojho blogu informovala, že takmer dvojnásobne zvýši počet expertov zodpovedných za identifikovanie problematického obsahu a rozšírenie spolupráce s ďalšími organizáciami zameranými na boj proti extrémizmu. Táto spolupráca má pomôcť odhaliť internetový obsah, ktorého cieľom je radikalizácia a nábor nových extrémistov.
Spoločnosť Google zároveň tvrdí, že bude prísnejšie pristupovať aj k videám, ktoré nie úplne jasne porušujú ich pravidlá, ako videá obsahujúce poburujúci náboženský a rasistický obsah. Takéto videá sa môžu stále zobrazovať, ale budú obsahovať varovanie. Google taktiež zvyšuje rozpočet na techniku, ktorá dokáže identifikovať extrémistické videá.


©2017, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané. 



Výbuch míny v irackom meste Mósul, kde vrcholí ofenzíva proti extrémistickej organizácii Islamský štát (IS), spôsobil v pondelok smrteľné zranenia novinárovi z Francúzska. Informovali o tom dnes nadránom francúzske médiá.
      Úmrtie reportéra Stéphana Villeneuva potvrdila stanica France Télévisions, pre ktorú pracoval, pričom vyjadrila sústrasť jeho rodine. Iné médiá uviedli, že explózia v Mósule zranila okrem Villeneuva aj ďalších dvoch francúzskych reportérov.
      Všetkých troch Francúzov previezli do americkej vojenskej nemocnice, kde Villeneuve podľa televíznej siete LCI svojim zraneniam podľahol. Denník Liberation uviedol, že priamo na mieste výbuchu zahynul kurdský novinár Bachtijár Haddád.
      Skupina reportérov sprevádzala špeciálne jednotky irackej armády, ktoré sa snažia Mósul definitívne oslobodiť spod nadvlády IS.




Kolumbijskí ľavicoví povstalci zrejme držia v zajatí dvoch holandských novinárov, ktorí zmizli v konfliktom zmietanej časti na severovýchode Kolumbie.
      Agentúra AP dnes citovala vyhlásenie kolumbijskej armády, podľa ktorého sa Eugenio Ernest Marie (68) a Derk Johannes (52) stali v pondelok terčom únosu členov Národnej oslobodzovacej armády (ELN). Žurnalisti boli v tom čase pri výkone práce a pokrývali situáciu v nepokojnom regióne Catatumbo neďaleko hraníc s Venezuelou.
      Predstavitelia z vedenia ELN, ktorí vedú mierové rozhovory s kolumbijskou vládou, prostredníctvom Twitteru odkázali, že zverejnenú správu preveria a predpokladajú, že počas dnešného dňa by mohli získať viac informácií.
      Kolumbijské úrady medzičasom vyzvali na prepustenie oboch novinárov a spoločne s armádou sa pokúšajú určiť miesto, kde sa dvojica Holanďanov aktuálne nachádza.
      Vlani zadržiavali povstalci ELN v rovnakej oblasti takmer týždeň troch novinárov.
      Národná oslobodzovacia armáda je poslednou veľkou aktívnou gerilovou armádou v Kolumbii; predpokladá sa, že disponuje 1500 bojovníkmi.

Viacero významných mexických novinárov a aktivistov podalo žalobu na tamojšiu vládu, v ktorej ju obvinili, že ich úrady sledujú a odpočúvajú im telefonáty. Informoval o tom dnes web britskej spravodajskej televízie BBC.
      Aktivisti a novinári sa verejne ohradili po tom, ako americký denník New York Times zverejnil v pondelok informácie o používaní špehovacieho softvéru - spajvéru - na novinárov a aktivistov. Takýto softvér sa pritom zvyčajne používa na odhaľovanie činnosti zločincov a teroristov.
      Mexická vláda tieto obvinenia poprela.
      Softvér Pegasus mala mexickým federálnym službám predať izraelská spoločnosť NSO Group pod podmienkou, že môže byť používaný iba v rámci vyšetrovania zločineckej a teroristickej činnosti.
      Softvér sa môže nabúrať do smartfónov a monitorovať hovory, textové správy a ďalšiu komunikáciu, píše sa v citovanom článku novín New York Times. Môžu sa ním tiež aktivovať mikrofón alebo kamera zabudované v telefóne, čím sa toto zariadenie zmení na osobnú "plošticu".
      Namiesto odpočúvania podozrivých zločincov však mali medzi sledované ciele patriť investigatívni novinári, protikorupční aktivisti a právnici, ktorí pracovali na prípade masakry 43 študentov z roku 2014.
      Žalobu dosiaľ podalo deväť osôb. Novinárka Carmen Aristeguiová obvinila na tlačovej konferencii v metropole Mexiko tamojšiu vládu z trestnej činnosti.
      Kancelária mexického prezidenta Enriqueho Peňu Nieta reagovala na článok v New York Timesoch vyhlásením, podľa ktorého neexistujú dôkazy o tom, že by mexická vláda realizovala špionáž, o ktorej sa píše v tomto denníku.



Nemecké úrady podnikli dnes ráno raziu proti 36 osobám podozrivým zo zverejňovania nenávistných statusov na internete, pričom pri väčšine z nich išlo o podnecovanie ku krajne pravicovému extrémizmu, napísala agentúra AP.
      Policajti prehľadali dnes ráno domy a byty podozrivých, vypočuli ich a podnikli ďalšie bližšie nešpecifikované "opatrenia". Úrad spolkovej kriminálnej polície sa vo svojej správe o prípadnom zatýkaní nezmieňuje.
      Podobný zákrok zrealizovala nemecká polícia už vlani, dnešná operácia mala názov "deň proti postovaným prejavom nenávisti".
      Väčšina podozrivých šíriteľov nenávistných vyjadrení mala krajne pravicovú orientáciu, policajti však preverili tiež podozrivých protivládnych a dvoch krajne pravicových extrémistov a prípad nenávisti voči sexuálnej orientácii jednej osoby.
      Vláda už v apríli prijala zákon, prostredníctvom ktorého môže byť uložený postih prevádzkovateľovi sociálnej siete, pokiaľ nebude rýchlo odstraňovať nezákonný obsah ako napríklad prejavy nenávisti. Normu ešte musí schváliť parlament.

 
Copyright © TASR 2017