18. 2. 2015

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Nemecká občianska iniciatíva monitorujúca verejnoprávne médiá podala sťažnosť na nemeckú verejnoprávnu televíziu ZDF za zverejnenie fotografie ruských tankov na východe Ukrajiny, v skutočnosti však išlo o ruské tanky hliadkujúce v Južnom Osetsku v roku 2008, informovala dnes ruská televízia RT.
Tzv. Stála divácka konferencia pre verejnoprávne médiá podala sťažnosť na ZDF za nepravdivé informovanie o situácii na Ukrajine, informovala RT s odvolaním sa na spravodajský server Deutsche Wirtschafts Nachrichten.
ZDF v spravodajskom blogu z 12. februára 2015 zverejnila fotografiu s popiskou, podľa ktorej ruskí vojaci, asi 40 raketových systémov a mnoho obrnených vozidiel prešli cez kontrolné stanovište Izvaryne v Luhanskej oblasti, citujúc "hovorcu ukrajinskej armády Andrija Lysenka", uviedla RT s tým, že v skutočnosti boli na fotografii ruské tanky v Južnom Osetsku.
Zakladajúca členka Stálej diváckej konferencie pre verejnoprávne médiá Maren Müllerová podľa Deutsche Wirtschafts Nachrichten uviedla, že spravodajstvo nemeckých verejnoprávnych médií o udalostiach na východe Ukrajiny "dosiahlo vrchol bigotnosti a nestojí za to ho brať vážne".

Ukrajinská justícia obnovila vyšetrovanie vraždy novinára Georgija Gongadzeho z roku 2000, ktorý bol aj kritikom vlády.
Ako dnes v Kyjeve oznámil nový ukrajinský generálny prokurátor Viktor Šokin, v prípade zostáva ešte otvorených mnoho otázok o zatiaľ neznámych objednávateľoch zločinu, uviedla agentúra DPA.
Vražda sa stala na jeseň roku 2000 po novinárovom únose zo 16. septembra. Telo nezvestného Gongadzeho bez hlavy sa našlo v novembri 2000 v lese pri Kyjeve. Prípad vyvolal medzinárodný rozruch a pobúrenie.
V roku 2013 na doživotie odsúdený páchateľ Oleksij Pukač tvrdil, že chcel novinára "iba zastrašiť". Keď ho škrtil remeňom, náhodou mu vraj zlomil krčný stavec. Pukač mal podľa indícií konať na základe príkazu od bývalého ukrajinského ministra vnútra Jurija Kravčenka, ktorého neskôr našli zastreleného. Pukačových spolupáchateľov odsúdili v roku 2008 na 12, resp. 13 rokov väzenia.
Trestné stíhanie niekdajšieho ukrajinského prezidenta Leonida Kučmu, ktorý akúkoľvek spojitosť so zločinom odmietol, zastavili kvôli neprípustným nepriamym dôkazom.
Viktor Šokin chce osobne dohliadať na prácu vyšetrovateľov prokuratúry, ktorí sa prípadu venovali už v roku 2002.

Copyright © TASR 2015