20. 2. 2015

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Hafize Kazciovú, redaktorku ľavicových novín Sol, odsúdili v Turecku za článok, v ktorom označila za "zlodeja" niekdajšieho premiéra a súčasného prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana, čím narážala na korupčné aféry spojené s jeho kabinetom. Informoval o tom dnes rakúsky verejnoprávny rozhlas ORF s odvolaním sa na turecké médiá.
Kazciová vyviazla s trestom 11 mesiacov a 20 dní odňatia slobody podmienečne. Súd dospel k záveru, že obsah spomínaného článku je urážlivý.
Kritici obviňujú Erdogana z autoritárskych tendencií pri riadení krajiny, ktoré sa po jeho zvolení za hlavu štátu ešte zintenzívnili.
Samotný prezident však tieto obvinenia odmieta. Nedávno poznamenal, že v žiadnej krajine sveta nie je tlač tak slobodná ako práve v Turecku.

Hovorkyňa amerického ministerstva zahraničných vecí Jen Psakiová sa stane novou šéfkou komunikačného oddelenia Bieleho domu. Uviedla to dnes agentúra AP s odvolaním sa na oznámenie administratívy prezidenta USA Baracka Obamu.
      Psakiová vystrieda na poste skúsenú mediálnu expertku Jennifer Palmieriovú, ktorá sa rozhodla odísť z Bieleho domu, aby sa mohla stať súčasťou tímu predpokladanej demokratickej prezidentskej kandidátky Hillary Clintonovej.
      Jen Psakiová (36) nastúpi do nového úradu od 1. apríla tohto roku.
      Obama označil odchádzajúcu Jennifer Palmieriovú za "dobrú priateľku" a nazval ju "skvelou a efektívnou šéfkou komunikácie i dôveryhodnou poradkyňou".
      "Povedal by som, že Jen (Jennifer Palmieriová, pozn. red.) je nenahraditeľná - pokiaľ by Jen Psakiová nesúhlasila s tým, že nastúpi na jej miesto," povedal Obama. "Plne Jen dôverujem - a som poctený, že súhlasila s návratom do Bieleho domu ako šéfka komunikácie."
      Ako dnes uviedla agentúra AP s odvolaním sa na nemenovaného amerického predstaviteľa, Psakiová informovala prezidenta aj šéfa úradu Bieleho domu Denisa McDonougha o tom, že sa v júli tohto roku stane matkou. Obama a McDonough sa údajne dohodli, že nájdu spôsob, akým Psakiovej pomôžu naplno vykonávať jej pracovné povinnosti.
      Psakiová bola zástupkyňou šéfky komunikačného oddelenia Bieleho domu už počas Obamovho prvého funkčného obdobia, a to v rokoch 2009-2011. Jeho blízkou spolupracovníčkou je od roku 2007.
      Americká verejnosť ju dobre pozná ako súčasnú hovorkyňu šéfa diplomacie USA Johna Kerryho.

Copyright © TASR 2015