19. 2. 2015

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS
Isaac Bachman

Švédsky verejnoprávny rozhlas sa v stredu formálne ospravedlnil za otázku svojho redaktora, ktorý sa počas utorňajšej relácie izraelského veľvyslanca spýtal, či podľa neho nenesú Židia spoluzodpovednosť za nárast antisemitizmu. Diplomat židovského štátu Isaac Bachman zareagoval odmietavo a prirovnal to k prípadnému podielu ženy na jej znásilnení.
Rozhlas následne otázku označil za "zavádzajúcu a zraňujúcu jednotlivcov aj skupiny". Podľa jeho stanoviska "zažila židovská komunita hrozné utrpenie a má sympatie a sústrasť nás všetkých". Vedenie rozhlasu v stredu oznámilo, že redaktor sa osobne ospravedlnil veľvyslancovi. Navyše z internetového archívu relácie vymazali časť so spornou otázkou.



Americká herečka Whoopi Goldberg sa predstaví v pilotnom filme pripravovaného sitkomu Delores & Jermaine. Autormi scenára komediálneho projektu televízie ABC sú Daniel Chun a herec Jermaine Fowler. Druhý menovaný sa pri písaní inšpiroval vlastným životom a v pilote, ktorý budú nakrúcať v New Yorku, si navyše aj zahrá.
Fowler stvárni mladého muža, ktorý je typickým reprezentantom generácie detí milénia. Má veľké sny, no slabú vôľu, aby ich dokázal premeniť na skutočnosť. Po tom, ako ho vyhodia z domu, sa presťahuje k prísnej starej mame Delores, ktorú si zahrá 59-ročná Goldberg. Delores a Jermaine si nie sú veľmi blízki, čas však ukáže, že jeden druhého potrebujú ako soľ. Účasť na tomto projekte vraj neohrozí herečkino pôsobenie v televíznej talkšou The View (1997), na ktorej sa od roku 2007 podieľa ako jedna z moderátoriek.
Whoopi Goldberg, vlastným menom Caryn Elaine Johnson, začala hrať už ako dieťa a neskôr účinkovala na Broadwayi. Pred filmovou kamerou debutovala v roku 1985, keď sa predstavila v úspešnom filme Stevena Spielberga Purpurová farba, ktorý jej vyniesol nomináciu na Oscara za herecký výkon v hlavnej úlohe. V roku 1991 získala Oscara ako najlepšia herečka vo vedľajšej úlohe filmu Duch (1990). Diváci a diváčky ju môžu poznať aj zo snímok Klárino srdce (1988), Dlhá cesta domov (1990), Sestra v akcii (1992), Hráč (1992), Sestra v akcii 2: Opäť v habite (1993), Made in America (1993), Corrina, Corrina (1994), Narušenie (1999), Čarovná krajina škriatkov (1999) či Miliónové preteky (2001).

©2015, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.


Admirál John F. Kirby, hovorca Pentagónu a americkej armády, končí po roku v službe. Podľa informácií, ktoré zverejnil denník The New York Times s odvolaním sa na oficiálne zdroje, admirál Kirby končí na podnet nového ministra obrany Ashtona B. Cartera, ktorý má údajne výhrady voči tomu, aby americký rezort obrany reprezentoval pred médiami muž v uniforme.
Na rozdiel od bývalého šéfa Pentagónu Chucka Hagela, Ashton B. Carter, ktorý sa stal novým lídrom minulý štvrtok, chce dosadiť na post hovorcu človeka z radov civilistov. Admirála Kirbyho pritom podľa informácií denníka The New York Times oboznámili s plánovanými zmenami na jeho poste už pred časom.
Americký denník nezverejnil konkrétne meno nástupcu admirála Kirbyho. Ten však súhlasil, že bude v prípade potreby k dispozícii aj najbližšie týždne.
Je zvykom, že noví členovia kabinetu si po príchode do úradu privedú vlastných tlačových tajomníkov. Carterovo rozhodnutie nahradiť admirála Kirbyho, ktorý je rešpektovaný reportérmi a vojenskými predstaviteľmi, je však prekvapením najmä vzhľadom na úspechy počas jeho pôsobenia, cituje oficiálnu správu New York Times.
Admirál Kirby má podľa denníka zásluhu aj na zmiernení rozporov medzi Bielym domom a Pentagónom, ktoré nastali po navŕšení počtu vojakov v Afganistane z prvého funkčného obdobia prezidenta USA Baracka Obamu.
Podľa oficiálnej správy bol admirál Kirby schopný prezentovať Obamov prístup k vojne v duchu "menej je viac". "To nie je jednoduché zvládnuť, a je to niečo, čo vo všetkých zarezonuje," píše denník.
Admirál Kirby sa stal hovorcom Pentagónu a americkej armády v decembri 2013, keď nahradil svojho predchodcu Georga Littla, ktorý sa dostal na post s príchodom exministra obrany Leona E. Panettu. V tom čase nazval americký rezort obrany admirála Kirbyho "dôveryhodným hlasom ministerstva obrany" a "jedným z jeho popredných dôstojníkov pre styk verejnosťou", dodal The New York Times.
Copyright © TASR 2015