15. 2. 2015

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Páchateľa streľby v kodanskej kaviarni a synagóge mohli inšpirovať januárové teroristické útoky v Paríži. Uviedla to dnes dánska tajná služba PET, ktorú citovala agentúra DPA.
Riaditeľ PET Jens Madsen oznámil, že polícia pracuje s teóriou, že činy strelca z Kodane "boli podnietené útokmi v Paríži", pri ktorých islamisti zabili celkovo 17 ľudí. Mohli ho tiež inšpirovať materiály extrémistickej skupiny Islamský štát alebo iných podobných organizácií.
Dánski vyšetrovatelia zatiaľ nemôžu povedať "nič konkrétne" o motívoch páchateľa, ktorý zahynul dnes ráno pri prestrelke s policajtmi. Domnievajú sa však, že bol "osamelým vlkom" a nemal ďalších komplicov.
Polícia už pozná totožnosť strelca, ktorú však - vzhľadom na prebiehajúce vyšetrovanie a domové prehliadky - nezverejnila. Zaistila tiež zbraň, ktorú zrejme použil pri prvom z dvojice útokov.
Tajná služba PET uviedla, že páchateľa už nejaký čas monitorovala. Nemá však informácie, ktoré by naznačovali, že by bojoval na strane džihádistov v Iraku a Sýrii.
V rámci vyšetrovania dnes v istej kodanskej kaviarni polícia zadržala minimálne dve osoby a vyviedla ich odtiaľ v putách. Bližšie podrobnosti o zásahu však nie sú známe.
Prvý útok sa odohral v sobotu popoludní v kodanskej kaviarni, kde sa konalo podujatie o slobode slova. O život tam prišiel jeden účastník podujatia a traja policajti utrpeli zranenia. Polícia identifikovala zastreleného ako filmára a dokumentaristu Finna Noergaarda (55).
K druhému útoku došlo hodinu po polnoci pred miestnou synagógou. Páchateľ tam zastrelil židovského príslušníka bezpečnostnej služby a zranil dvoch policajtov. O niekoľko hodín nato strelec zahynul pri prestrelke s členmi špeciálneho policajného komanda.
Odsudzujúce reakcie a prejavy sústrasti prichádzali dnes do Dánska z celého sveta. Dánskej premiérke Helle Thorningovej-Schmidtovej zatelefonovala aj nemecká kancelárka Angela Merkelová.

Copyright © TASR 2015


Americká speváčka Christina Aguilera si zahrá v seriáli Nashville (2012). Päťnásobná držiteľka Grammy stvárni popovú hviezdu, ktorá chce nahrať country album, no naráža na odpor svojej nahrávacej spoločnosti. Tridsaťštyriročná rodáčka z New Yorku sa v epizódnej úlohe predstaví v niekoľkých častiach seriálu.
Christina Aguilera sa na hudobnej scéne začala presadzovať v roku 1998, keď naspievala pieseň Reflection pre animovaný film Mulan. O rok neskôr vydala debutový eponymný album, ktorým si zabezpečila celosvetovú slávu. Nahrávka obsahovala hity ako Genie In A Bottle, What A Girl Wants, I Turn To You alebo Come On Over Baby (All I Want Is You). Jej druhým albumom v angličtine bola vianočná kolekcia My Kind Of Christmas (2000), po ktorej na trh uviedla provokatívnu štúdiovku Stripped (2002) s hitmi ako Dirrty, Beautiful, Fighter či The Voice Within. Aguilera, ktorú v začiatkoch mnohé médiá stavali do pozície najväčšej konkurentky Britney Spears, sa prezentovala ešte troma štúdiovými nahrávkami - Back To Basics (2006), Bionic (2010) a Lotus (2012). Držiteľka piatich cien Grammy má od roku 2010 svoju hviezdu na hollywoodskom Chodníku slávy.

2015, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané