15. 2. 2015

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Dánska polícia oznámila, že v súvislosti so streľbou v kodanskej kaviarni pátra len po jednom útočníkovi, nie po dvoch, ako sa pôvodne predpokladalo.
Vyšetrovatelia zverejnili aj fotografiu hľadaného: na nejasnej fotografii vidno muža v tmavom oblečení, ktorého tvár čiastočne zakrýva šatka. Podľa oficiálneho popisu ide o 25-30 ročného muža atletickej postavy ozbrojeného automatickou zbraňou, oznámila agentúra AP.
Dánska polícia oznámila, že streľbu v kaviarni, pri ktorej zahynul jeden civilista a utrpeli zranenia traja policajti, vyšetruje ako teroristický útok.
Polícia na základe rozhovorov so svedkami dospela k záveru, že neútočili dvaja ozbrojenci, ako sa pôvodne myslelo, ale len jeden.
Existujú indície, že jeho terčom mal byť jeden z návštevníkov kaviarne, kontroverzný švédsky karikaturista Lars Vilks (68). Ten sa za kreslenie karikatúr proroka Mohameda stal v minulosti terčom útokov islamských extrémistov a musí ho strážiť ochranka.
K streľbe došlo v priestoroch známej kodanskej kaviarne Krudttoenden, v ktorej práve prebiehala diskusia na tému slobody prejavu. Na stretnutí sa zúčastňoval karikaturista Vilks, ktorý bol jedným z organizátorov, i francúzsky veľvyslanec v Kodani; obaja však vyviazli bez zranení.
Na kaviareň zvonku zaútočil muž s automatickou zbraňou, ktorý sa údajne pokúsil prestrieľať dovnútra a na budovu vypálil približne 40 striel. Následne z miesta činu ušiel na ukradnutom aute a polícia ho stále nedolapila. Auto sa našlo odstavené a prázdne na predmestí Kodane.
Polícia potvrdila, že o život prišiel 40-ročný muž, jeden z účastníkov stretnutia. Zranenia, ktoré utrpeli traja policajti, údajne nie sú vážne.
K zodpovednosti za útok, ku ktorému došlo krátko pred 16.00 h miestneho času, sa zatiaľ nikto neprihlásil.

Jeden z troch ľudí, ktorých neznámy útočník postrelil v noci pred synagógou v dánskej Kodani, svojim zraneniam podľahol. S odvolaním sa na miestnu políciu o tom informovala agentúra Associated Press.
      Podľa agentúry DPA je obeťou útoku 55-ročný civilista, ktorý utrpel viacero strelných poranení hlavy. Dvaja policajti, ktorí boli postrelení, sú mimo ohrozenia života.
      K streľbe pred synagógou došlo len niekoľko hodín po tom, čo neznámy muž spustil paľbu v známej kodanskej kaviarni, ktorá si vyžiadala život jedného človeka a zranenia troch policajtov.
      Hovorca polície Allan Wadsworth-Hansen uviedol, že stále nie je zrejmé, či tieto dva útoky spolu súvisia. "Pátrame po dvoch páchateľoch," uviedol Wadsworth-Hansen.
      Terčom prvého útoku bol pravdepodobne jeden z návštevníkov kaviarne, kontroverzný švédsky karikaturista Lars Vilks. Ten sa za kreslenie karikatúr proroka Mohameda stal v minulosti terčom útokov islamských extrémistov a musí ho strážiť ochranka.
      Dánska premiérka Helle Thorningová-Schmidtová ešte v reakcii na prvý incident, že krajina je v stave vysokej pohotovosti po "teroristickom útoku" na Vilksa.


Dánska polícia dnes ráno zastrelila v kodanskej štvrti Nörrebro muža podozrivého zo spáchania dvojice ozbrojených útokov, pri ktorých zomreli dvaja ľudia a päť policajtov utrpelo zranenia. K zneškodneniu podozrivého došlo neďaleko lokalít, kde sa odohrali útoky, píše agentúra DPA.
      Podozrivý muž začal strieľať na policajtov blízko železničnej stanice v štvrti Nörrebro, následne ho bezpečnostné zložky smrteľne zasiahli. Polícia je presvedčená o tom, že tento muž stál za oboma incidentmi. Na základe predbežných zistení neboli do útokov zapletené žiadne iné osoby, potvrdil hlavný policajný inšpektor.
      Prvý útok sa odohral v kaviarni, kde sa konalo podujatie o slobode slova. Terčom útočníka bol zrejme prítomný kontroverzný švédsky karikaturista Lars Vilks, ktorý sa za kreslenie karikatúr proroka Mohameda stal v minulosti cieľom mnohých atakov islamských extrémistov. Vilks zo streľby vyviazol bez zranení.
      K druhému útoku došlo pred miestnou synagógou, kde sa vtedy nachádzalo približne 80 ľudí. Obeťou sa stal mladý židovský muž, ktorý uvádzal návštevníkov do budovy.
      Udalosť vzbudzuje obavy z ďalšej vlny teroristického násilia islamských fanatikov v Európe, ktoré si v januári vyžiadalo vo francúzskej metropole Paríž 17 obetí na životoch.



Copyright © TASR 2015