16. 2. 2015

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Americká chlapčenská skupina 'N Sync, ktorá sa na hudobnej scéne objavila v roku 1995 a v roku 2002 oficiálne ukončila svoju činnosť, vystúpila včera večer v šou Saturday Night Live. Pôjde o špeciálne vydanie, ktorým si tvorcovia pripomenú 40. výročie vzniku programu. Justin Timberlake, JC Chasez, Lance Bass, Joey Fatone a Chris Kirkpatrick o tom informovali prostredníctvom sociálnej a mikroblogovacej siete Twitter. "Opäť spolu... Páni, je super byť zasa spolu," vyjadrili sa interpreti, ktorí sa na jednom pódiu objavili napríklad aj v auguste 2013 počas udeľovania MTV Video Music Awards.
Saturday Night Live vysiela americká televízia NBC. Počas 40-ročnej existencie priniesla svojim tvorcom množstvo ocenení. V programe účinkovali hviezdy ako Eddie Murphy, Dan Aykroyd, Jim Belushi, Billy Crystal, Bill Murray, Mike Myers, Amy Poehler, Ben Stiller, Jimmy Fallon, Will Ferrell, Tina Fey či Kristen Wiig, pričom mnohé z nich sa stali slávnymi práve vďaka pôsobeniu v šou. V špeciále by sa mali predstaviť aj Backstreet Boys, Taylor Swift, Kanye West, Paul McCartney, Paul Rudd, Derek Jeter, Betty White, Kerry Washington, Melissa MCarthy, Miley Cyrus, Steven Spielberg a mnohí ďalší.
'N Sync sa preslávili hitmi ako Bye Bye Bye, It's Gonna Be Me, Gone, Girlfriend (feat. Nelly) či Pop. Na konte majú albumy NSYNC (1997), No Strings Attached (2000) a Celebrity (2001), vianočné nahrávky Home for Christmas (1998) a The Winter Album (1998) či tri výberovky.

©2015, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

Páchateľ útokov na kodanskú kaviareň a synagógu mal záznamy v trestnom registri týkajúce sa použitia násilia, prechovávania zbraní a napojenia na zločinecké gangy.
Oznámila to dánska polícia, ktorá však odmietla zverejniť totožnosť strelca vzhľadom na prebiehajúce vyšetrovanie.
Podľa jej informácií ide o 22-ročného muža narodeného v Dánsku, ktorý sa už v minulosti dopustil trestnej činnosti.
Dánska tajná služba PET zase vyslovila predpoklad, že mladík mohol byť inšpirovaný islamským radikalizmom, januárovými teroristickými útokmi v Paríži a materiálmi z dielne extrémistických skupín.
PET o tomto mladom mužovi vedela a už nejaký čas ho monitorovala. Nedisponuje však informáciami, ktoré by naznačovali, že by bojoval na strane džihádistov v Iraku alebo Sýrii.
Polícia sa domnieva, že strelec bol len "osamelým vlkom" a nemal ďalších komplicov, čo sa však ešte stále preveruje. V jeho byte zaistila dve strelné zbrane a v súčasnosti preveruje ich spojitosť s oboma útokmi.
Prvý útok sa odohral v sobotu popoludní v kodanskej kaviarni, kde sa konalo podujatie o slobode slova. O život tam prišiel jeden účastník podujatia a traja policajti utrpeli zranenia. Predpokladaným terčom útočníka bol jeden z návštevníkov kaviarne, kontroverzný švédsky karikaturista Lars Vilks, ktorý však vyviazol bez zranení.
K druhému útoku došlo hodinu po polnoci pred miestnou synagógou. Páchateľ tam zastrelil židovského príslušníka bezpečnostnej služby a zranil dvoch policajtov. O niekoľko hodín nato strelec zahynul pri prestrelke s členmi špeciálneho policajného komanda.

Spojené štáty odsúdili víkendové útoky v Kodani - na kaviareň, kde sa konalo podujatie k slobode slova a na synagógu a zdôraznili, že stoja po boku Dánska a ďalších krajín, ktoré obhajujú slobodu prejavu a sú proti antisemitizmu.
Pri dvoch útokoch v sobotu a dnes boli zabití strážca synagógy a filmár a zranenia utrpeli piati policajti. Predpokladaného páchateľa oboch útokov dnes dánska polícia pri prestrelke zabila.
"Ľud Spojených štátov je jednotný s ľudom Dánska a ďalšími, ktorí obhajujú univerzálne právo na slobodu slova a stoja proti antisemitizmu a fanatizmu vo všetkých jeho formách," citovala z vyhlásenia amerického ministerstva zahraničných vecí tlačová agentúra Reuters.

Copyright © TASR 2015