19. 2. 2015

Porušenie práv Martina Daňa

Porušenie práv Martina Daňa

Zrušením registrácie kandidáta Martina Daňa na post poslanca a primátora mesta Humenné v októbri minulého roka, došlo k porušeniu jeho práv. Rozhodol o tom v týchto dňoch Ústavný súd (ÚS) SR, ktorý zrušil uznesenie Okresného súdu (OS) v Humennom a Daňovi priznal finančné zadosťučinenie. Voľby sa však v meste opakovať nebudú.
Miestna volebná komisia (MVK) pôvodne uvedeného kandidáta v lehote stanovenej zákonom zaregistrovala. Okresný súd následne preskúmal na základe podaných námietok Daňovu registráciu ako kandidáta na post poslanca a primátora. Námietka smerovala k overeniu skutočnosti vlastnoručného podpisu na vyhlásení kandidáta, ktoré musí byť pripojené ku kandidačnej listine. TASR o tom informovala v októbri minulého roka predsedníčka MVK v Humennom Gabriela Karšková.
Dodala, že súd námietku uznal s konštatovaním, že nebola splnená podmienka vlastnoručného podpisu. Uznesenie okresného súdu podľa jej slov zrušilo pôvodné rozhodnutie MVK o Daňovej registrácii. "Miestna volebná komisia v plnej miere rešpektuje uznesenie súdu a zrušila registráciu pána Daňa. Proti rozhodnutiu súdu nie je prípustný opravný prostriedok, rozhodnutie je konečné," vysvetľovala vlani v októbri Karšková.
Daňov podpis na kandidátke bol podľa neho vlastnoručný, preto sa pre nespokojnosť s rozhodnutím Okresného súdu v Humennom, obrátil na Ústavný súd SR. Ten mu dal v týchto dňoch za pravdu, keď rozhodol, že bolo porušené jeho právo zúčastňovať sa na správe veci verejných, právo na prístup k voleným a iným verejným funkciám či právo na súdnu ochranu a právo na spravodlivé súdne konanie. Finančné zadosťučinenie i trovy právneho zastúpenia mu je okresný súd povinný vyplatiť do dvoch mesiacov od právoplatnosti rozhodnutia.
Vzhľadom na rozhodnutie ÚS Daňo považuje nové vedenie mesta Humenné za nelegitímne zvolené. Humenčan bude podľa vlastných slov iniciovať vyvodenie zodpovednosti voči sudcom, rozhodnutie ktorých mu znemožnilo kandidovať. "Podľa môjho právneho zástupcu sudcovia vydali svojvoľné rozhodnutia a spôsobili štátu škodu, keďže Okresný súd v Humennom bude podľa rozhodnutia ÚS povinný mi zaplatiť aj primerané finančné zadosťučinenie," podotkol Daňo, ktorý zatiaľ nevie, o akú výšku odškodného pôjde.

Copyright © TASR 2015