16. 2. 2015

ASC Awards

ASC Awards

Americká spoločnosť kameramanov (American Society of Cinematographers - ASC) ocenila na 29. ročníku udeľovania svojich výročných cien Mexičana Emmanuela Lubezkého. Rodák z hlavného mesta Mexika si trofej v kategórii celovečerných hraných filmov vyslúžil prácou na snímke Birdman (2014), pričom je to už jeho štvrtá cena od ASC. Predchádzajúce tri získal za filmy Potomkovia ľudí (2006), Strom života (2011) a Gravitácia (2013).
Lubezki v aktuálnom ročníku porazil konkurenciu v podobe Rogera Deakinsa (Nezlomný), Óscara Fauru (Kód Enigmy), Dicka Popea (Mr. Turner) a Roberta Yeomana (Grandhotel Budapešť). V televíznych kategóriách ocenili Jonathana Freemana za seriál Impérium - Mafia v Atlantic City (2010 - 2014) a Johna Lindleho za seriál Manhattan (2014). Spotlight Award získal Peter Flinckenberg za fínsko-švédsko-dánsku drámu Betoniyö (2013). Speváčka a herečka Barbra Streisand dostala ASC Board of Governors Award a cenu za celoživotné dielo udelili Johnovi Baileymu.

©2015, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.