24. 5. 2016

Zomrel Burt Kwouk

Zomrel Burt Kwouk


Herec, ktorý stvárnil Cata, špecialistu na ázijské bojové umenia a sluhu inšpektora Clouseau v sérii filmov o Ružovom panterovi, už nie je medzi živými. Rodák zo severozápadu Anglicka čínskeho pôvodu Burt Kwouk zomrel dnes vo veku 85 rokov.
Informáciu priniesla tlačová agentúra AP s odvolaním sa na umelcovu agentku Jean Diamondovú, ktorá príčinu úmrtia neuviedla.
Kwouk, ktorý vyrastal v čínskom Šanghaji, zaujal na striebornom plátne už v roku 1958 vo filme The Inn of the Sixth Happiness režiséra Marka Robsona. Hlavné postavy v ňom stvárnili Ingrid Bergmanová a Curd Jürgens.
Jeho najslávnejšou postavou sa však stal spomínaný Cato v kriminálnych komédiách režiséra Blakea Edwardsa po boku nezabudnuteľného predstaviteľa komisára Clouseaua Petera Sellersa.
V bohatej filmografii zosnulého nájdeme aj tri bondovky (Goldfinger, Casino Royale a Žiješ len dvakrát), ako aj filmy ako The Shoes of the Fisherman režiséra Michaela Andersona s Anthony Quinnom v úlohe pápeža, ale aj s ďalšími hviezdami ako Laurenceom Olivierom, Oskarom Wernerom, Davidom Janssenom, Johnom Gielgudom, Vittoriom de Sicom alebo Frankom Finlayom či Ríša slnka, ktorú nakrútil Steven Spielberg s Christianom Baleom, Johnom Malkovichom a Mirandou Richardsonovou.
Zosnulý si zahral aj v množstve televíznych produkcií - seriálov i filmov, napríklad Tenko, Noble House, The Avengers alebo The Saint.
Bol nositeľom Radu britského impéria.

Copyright © TASR 2016