24. 5. 2017

Liečenie je nevyhnutné

Liečenie je nevyhnutné


T. E. Rostas na Všeslovanskom zjazde Moskva - Petrohrad 2017 navrhne slovanský mediálny dom
V dňoch 26.mája - 2.júna 2017 sa uskutoční jubilejný Všeslovanský zjazd venovaný 150. výročiu prvého Moskovského slovanského zjazdu v roku 1867, na ktorom boli predstavitelia delegácií slovanských národov, ruská vláda a cárska rodina na čele s Alexandrom II.Úplne prvý všeslovanský snem sa odohral v Prahe v júni 1848 a jeho spoluorganizátorom bol Ľudovít Štúr, ktorý už na jeseň 1848 stál na čele slovenského povstania. Hlavné plenárne zasadnutie bude tento rok v Ruskej štátnej bibliotéke v Moskve, kde bude približne 200 delegátov diskutovať na témy všeslovanskej vzájomnosti. Snem pokračuje v práci na parníku Princezná Anastázia smerujúcom až do Petrohradu.

Tibor Eliot Rostas bude apelovať na intenzívne spájanie podpory pre vybudovanie silného mediálneho domu Slovanov ako odpoveď na absolútne nevyvážený mediálny priestor ovládaný nadnárodným kapitálom, oligarchiou a financiami investovanými do mimovládnych organizácií. Tento zámer prezentoval spolu s Dušanom Budzákom už v roku 2015 v Prahe, na ruskom veľvyslanectve v Bratislave ale aj v Moskve na pozvaní žurnalistov a prítomných vysokých štátnych predstaviteľov. Keďže sa koncom roku 2015 z ekonomických dôvodov nemohol zúčastniť Snemu v Petrohrade na priame pozvanie ministra kultúry Ruskej federácie, na tohtoročnom Všeslovanskom sneme bude vo svojom poslaní intenzívne pokračovať vďaka Fondu Sofian, ktorý podporuje o. z. Sofian Publishing ako aj ďalší konkrétni ľudia vyznávajúci slobodu prejavu a pluralitu názorov.

Hlavným poslaním mediálneho domu má byť maximálna možná miera vo vytváraní objektívnych a vyvážených podmienok pre distribúciu spravodajských informácií v európskom regióne, ale aj prehlbovanie kultúrnej a ekonomickej spolupráce všetkých slovanských krajín. Vzhľadom na stále viac zdecimované národné a etnické povedomie o mimoriadnom kultúrnom a historickom význame slovanstva je dnes prvoradou výzvou znovu sprítomniť význam slovanskej integrity a jej budúcnosť v destabilizovanom svete. Budeme klásť veľký dôraz na intenzívne prenikanie nesmierneho významu slovanstva, ktoré v minulosti pred bránami Viedne zastavilo turecké ťaženie proti Európe, Napoleona a napokon aj fašizmus. Sú to práve slovanské korene, vďaka ktorým sa po stáročiach útlaku dokázalo vymaniť aj Slovensko vo svojom zápase o národné sebaurčenie. Sú to práve Slovania, ktorí nás na rozdiel od osnovateľov Mníchovskej zrady v roku 1938 alebo amerických bombardérov pustošiacich Bratislavu a Nové Zámky oslobodili od nacistického pekla vápeniek. Našu slovanskú krv a zem, jej kultúru, náboženstvá, jazyky a prírodnú nádheru musíme zachovať aj pre budúce generácie. Slovenskú delegáciu tvoria členovia združenia Slavica, Matice slovenskej, ale aj historik a redaktor Zem&Vek Viktor Timura. Správy z tejto mimoriadnej udalosti budeme priebežne publikovať a ich súhrn zverejníme v hlavnej téme mesiaca v júli 2017.

Na zjazde budú kvôli efektívnej výmene informácií a takisto nadviazania bližších kontaktov medzi účastníkmi vytvorené štyri sekcie. Pôjde konkrétne o sekciu spisovateľov a novinárov, sekciu vedcov, sekciu výtvarných umelcov a sekciu hercov a hudobníkov. Jednotlivé sekcie sa budú zaoberať témami ako Súčasné problémy slovanských národov, Slovanstvo a Západ a Slovanstvo a euroázijský zväz.

Počas plavby z Mosky do Petrohradu účastníci navštívia historické ruské mestá Uglič a Jaroslavľ, riečny ostrov Kiži a stále živú dedinu skanzenového charakteru Mandrogu, s konečnou zastávkou v Petrohrade. V uvedených mestách navštívia historické centrá a prezrú si svetské i sakrálne kultúrne a umelecké pamiatky, vrátane návštev chýrnych ruských kláštorov - „monastyrev“.