26. 5. 2017

PRIESKUM MEDIAN SK

PRIESKUM MEDIAN SK

Poslucháči koncom minulého roka a začiatkom tohto roka najčastejšie počúvali Rádio Expres, televízni diváci najviac sledovali TV Markíza a najčítanejším denníkom bol Nový Čas. Vyplýva to z dát z prieskumov spoločnosti MEDIAN SK, s. r. o., ktoré zbierali od 19. septembra do 18. decembra 2016 a následne od 9. januára do 2. apríla tohto roku. Prieskum uskutočnili na vzorke 4 054 respondentov vo veku 14 až 79 rokov. Agentúru SITA o správe z prieskumu MML-TGI informovala Linda Kleinertová z MEDIAN SK.
V počúvanosti rádií vedie Rádio Expres s 19 percentami. Nasledujú Rádio Slovensko so 17 percentami a Fun rádio s 11 percentami. Rádio Jemné a Rádio Europa 2 dosiahli sedempercentnú počúvanosť. Na ďalších miestach sú Rádio Regina a Rádio Vlna so šiestimi percentami. Výsledky počúvanosti sa odrážajú aj v podiele na trhu (share). Rádio Expres malo 22-percentný podiel na trhu a Rádio Slovensko malo podiel 21 percent. S 12-percentným podielom sa na trhu pohybovalo Fun rádio. Osempercentný podiel mali Rádio Regina, Rádio Europa 2 a Rádio Jemné. Rádio Vlna dosiahlo sedem percent. Ostatné rozhlasové stanice držali spolu 15-percentný podiel z trhu.
Televíziu v štvrtom kvartáli 2016 a prvom kvartáli tohto roku celkovo sledovali takmer štyri milióny divákov. Najviac z nich (45 percent) videlo program Televízie Markíza. Sledovanosť na úrovni 32 percent zaznamenala TV JOJ a za ňou sa umiestnila verejnoprávna Jednotka (RTVS) s 24 percentami. Sumárna sledovanosť všetkých televízií bola 82 percent. V podiele na trhu viedla s 36 percentami TV Markíza. TV JOJ dosiahla 22 percent a za ňou sa so 16-percentným podielom na trhu umiestnila Jednotka RTVS.
Z celoštátnych denníkov si udržal prvú pozíciu Nový Čas s čítanosťou 15 percent. Čítanosť na úrovni šesť percent mali v štvrtom kvartáli 2016 a prvom kvartáli tohto roku denníky Sme a Pravda. Nasleduje denník Plus jeden deň s piatimi percentami a Šport so štyrmi percentami. Korzár a denník Hospodárske noviny mali čítanosť tri percentá populácie vo veku 14 až 79 rokov. Posledné vydanie niektorého celoštátneho denníka čítalo 28 percent populácie. Za posledných 14 dní čítalo niektorý z celoštátnych denníkov 62 percent ľudí.
Najčítanejším týždenníkom je podľa zistení MEDIAN SK Plus 7 dní s čítanosťou osem percent. Šesťpercentnú čítanosť mali týždenníky Báječná žena, Život a Nový čas pre ženy. Štyri percentá obyvateľov SR čítali týždenník Slovenka. Eurotelevízia a Katolícke noviny dosiahli trojpercentnú čítanosť. Sieť týždenníkov Regionálne noviny (RegionPRESS ) dosiahla 10 percent a sieť Petit Press MY noviny šesťpercentnú čítanosť. Posledné vydanie niektorého z týždenníkov si prelistovalo alebo prečítalo 37 percent ľudí. Za posledné tri mesiace tak spravilo 68 percent populácie.
Najčítanejším dvojtýždenníkom sa stal TV max s čítanosťou päť percent. Nasledujú Tele plus s dvomi percentami. Dvojtýždenníky Bratislavské noviny, Relax, Žena a život a Stop dosiahli jednopercentnú čítanosť. Sieť titulov ECHO Dvojtýždenníky dosiahla čítanosť tri percentá. Celková čítanosť dvojtýždenníkov predstavuje 13 percent populácie vo veku 14 až 79 rokov . Dvojtýždenníky si v posledných šiestich mesiacoch prečítalo 23 percent populácie.
Z bežne dostupných mesačníkov boli najviac čítané Záhradkár a Zdravie, ktoré mali sedempercentnú čítanosť. Nasledujú Eva a EMMA s piatimi percentami, mesačník Nový čas Krížovky so štyrmi percentami a za nimi s trojpercentnou čítanosťou tituly Dobré jedlo a Auto magazín. Celková čítanosť mesačníkov bola na úrovni 41 percent. Za posledný rok si mesačník prečítalo 51 percent ľudí.
Spoločnosť MEDIAN SK, s. r. o. uskutočňuje národný prieskum spotrebného správania, médií a životného štýlu Market & Media & Lifestyle - Target Group Index (MML - TGI) v licenčnej spolupráci s anglickou spoločnosťou Kantar Media na Slovensku kontinuálne od roku 1997.

©2017, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.