23. 5. 2017

Zomrel Roger Moore

 Zomrel Roger Moore

Vo veku 89 rokov zomrel dnes anglický herec Roger Moore, ktorý sa preslávil najmä ako tretí predstaviteľ postavy známeho tajného agenta Jamesa Bonda. Informoval o tom britský denník Daily Telegraph.
      Hercova rodina oznámila, že Sir Roger George Moore zomrel vo Švajčiarsku v kruhu svojich najbližších "po krátkom, ale statočnom boji s rakovinou".
      Súkromný pohreb sa uskutoční v bližšie neurčenom termíne v Monaku.
      "S tým najhlbším zármutkom v srdciach musíme zverejniť strašnú správu, že náš otec Sir Roger Moore dnes zomrel. Všetci sme zdrvení," uvádza sa v oznámení podpísanom Moorovými deťmi Deborah, Geoffreyom a Christianom, ktoré sa objavilo na hercovej oficiálnej webovej stránke.
            Záujem o umenie priviedol Rogera Moora, ktorý sa narodil 14. októbra 1927 v Londýne, na začiatku kariéry do firmy vyrábajúcej dokumentárne a výchovné animované filmy. Niekoľkokrát sa objavil v hrách na javiskách londýnskeho West Endu. Počas druhej svetovej vojny pôsobil v pomocnej armádnej jednotke zabezpečujúcej zábavu pre spojenecké vojská. Po vojne hral v divadlách, v televízii a rozhlase.

      Prelom v jeho kariére nastal v roku 1973. Vtedy získal ako tretí v poradí rolu Jamesa Bonda vo filme Live and Let Die (Žiť a nechať zomrieť). Obľúbenej postave agenta britského veličenstva vtlačil pečať uhladenosti a svojský zmysel pre humor. Bonda hral ešte v šiestich ďalších filmoch s absurdnými komediálnymi situáciami. Boli to Muž so zlatou zbraňou (1974), Agent, ktorý ma ľúbil (1977), Moonraker (1979), Len pre tvoje oči (1981), Chobotnička (1983); jeho poslednou bondovkou bola Vyhliadka na vraždu (1985).
      Moore 3. decembra 1985 oficiálne oznámil, že končí s Bondom. O svojom pôsobení v tejto úlohe napísal knihu My World is My Bond (Môj svet je môj Bond, 1985).
      Moore v rozhovore pre nemecký nedeľník Bild am Sonntag v roku 2008 povedal, že o najlepšie na úlohe superagenta Jamesa Bonda bola skutočnosť, že prichádzali peniaze. Autá neboli také úžasné, ani ženy, dodal.
      Kráľovná Alžbeta II. udelila v roku 2003 Rogerovi Moorovi šľachtický titul sir. Bolo to za jeho charitatívnu prácu, ktorú vykonával ako veľvyslanec dobrej vôle pre UNICEF. Krátko pred svojimi 80. narodeninami v roku 2007 sa Moore dočkal svojej hviezdy na hollywoodskom Chodníku slávy.
      Roger Moore sa naposledy objavil v snímke The Carer (Opatrovateľka, 2016).



Copyright TASR ©2017