25. 5. 2017

MEDIA NEWS




MEDIA NEWS
Výsledok vyhľadávania obrázkov pre dopyt Dmitrij Popkov killed
Šéfredaktora miestnych novín Ton-M na ruskej Sibíri Dmitrija Popkova zastrelili. Oznámili to dnes ruskí vyšetrovatelia.
Vyšetrovacia komisia v Krasnojarskom kraji uviedla vo vyhlásení, že 42-ročného šéfredaktora Popkova našli v stredu neskoro večer mŕtveho so strelnými ranami pred jeho domom v meste Minusinsk. Vyšetrovatelia ešte nepoznajú podrobnosti vraždy, ale vyhlásili, že preverujú niekoľko možných motívov, vrátane Popkovovej novinárskej práce.
Noviny Ton-M založil Popkov v roku 2014 a sú vzácnym regionálnym médiom, ktoré otvorene kritizuje miestnych predstaviteľov a funkcionárov zo strany Jednotné Rusko, podporovanej Kremľom. Články v novinách sa zaoberali aj korupciou týchto politikov.
Popkov bol krátko členom mestskej rady Minusinska, kým ho nezbavili funkcie
Výsledok vyhľadávania obrázkov pre dopyt police manchester
Polícia anglického metropolitného grófstva Veľký Manchester zastavila výmenu informácií so Spojenými štátmi v súvislosti so samovražedným bombovým útokom na popovom koncerte v Manchestri. Dôvodom je únik týchto informácií do amerických médií, oznámila dnes britská spravodajská stanica BBC.
Britských predstaviteľov "rozhnevalo", keď sa fotografie z miesta útoku pri vstupe do haly Manchester Arena - napríklad trosiek, črepín, zvyškov batohu a ďalších následkov - objavili v americkom denníku New York Times, uviedla BBC.
K úniku fotografií došlo v stredu, teda deň po tom, ako do amerických médií uniklo aj meno predpokladaného útočníka Salmana Abediho, hoci britská polícia ho ešte nezverejnila.
BBC uviedla, že premiérka Theresa Mayová podľa očakávania prediskutuje túto záležitosť aj na dnešnom stretnutí s americkým prezidentom Donaldom Trumpom v Bruseli, kde sa bude konať summit NATO.
Výsledok vyhľadávania obrázkov pre dopyt Lewis Lukens
Americký veľvyslanec v Británii Lewis Lukens odsúdil dnes úniky informácií z vyšetrovania pondelňajšieho samovražedného bombového útoku v britskom Manchestri, ktoré sa objavili v amerických médiách. Informovala o tom BBC.
"Tieto úniky informácií sú odsúdeniahodné a nesmierne znepokojujúce. Jednoznačne ich odsudzujeme. Vláda Spojených štátov začína úniky vyšetrovať, a ak sa podarí identifikovať ich zdroj, budú voči nemu podniknuté príslušné kroky. Sme odhodlaní... tieto úniky zastaviť," uviedol Lukens.
Britská premiérka Theresa Mayová dnes povedala, že na summite NATO upozorní amerického prezidenta Donalda Trumpa na skutočnosť, že výmena spravodajských informácií medzi oboma krajinami musí byť bezpečná.
Americký denník New York Times zverejnil v stredu policajné fotografie z miesta bombového útoku v Manchestri, ktorých únik majú údajne na svedomí americké tajné služby.
Fotografie podľa expertov zachytávajú rozbušku, kovové matice a skrutky a modrý batoh britskej značky Karrimor, v ktorom mohla byť bomba uložená. Tieto snímky boli zverejnené deň po tom, ako do amerických médií uniklo meno samovražedného bombového útočníka, a to bez súhlasu britskej polície.

Výsledok vyhľadávania obrázkov pre dopyt trump+new york times
Za "nesmierne znepokojujúce" označil dnes americký prezident Donald Trump úniky informácií z vyšetrovania pondelňajšieho samovražedného bombového útoku v britskom Manchestri, ktoré sa objavili v amerických médiách. Trump zároveň podľa spravodajskej televízie Sky News sľúbil, že každý, kto je za únik zodpovedný, bude postavený pred spravodlivosť.
      "Údajné úniky pochádzajúce zo štátnych inštitúcií sú nesmierne znepokojujúce. Požiadal som ministerstvo spravodlivosti a ďalšie príslušné inštitúcie, aby túto záležitosť náležite vyšetrili... vinník by mal byť v plnom rozsahu zákona potrestaný," uviedol Trump po príchode na summit NATO v Bruseli.
      Denník New York Times (NYT), ktorý v stredu zverejnil fotografie z miesta bombového útoku v Manchestri a deň predtým aj meno páchateľa Salmana Abediho, svoj postup obhajuje a tvrdí, že "zverejnené fotografie neboli ani drastické, ani neúctivé k obetiam".
      "Naším poslaním je prinášať správy a informovať našich čitateľov. Máme prísne pravidlá, ktoré platia pre informovanie o citlivých udalostiach. Spôsob, akým sme o pondelňajšom hrôzostrašnom útoku informovali, bol komplexný a zodpovedný," uvádza sa v dnes zverejnenom vyhlásení New York Times.
      Fotografie zverejnené v stredu v NYT podľa expertov zachytávajú rozbušku, kovové matice a skrutky a modrý batoh britskej značky Karrimor, v ktorom mohla byť bomba uložená. Tieto snímky boli zverejnené deň po tom, ako do amerických médií uniklo meno samovražedného bombového útočníka, a to bez súhlasu britskej polície.
      Samovražedný útočník, identifikovaný ako Salman Abedi, v noci na utorok odpálil v Manchestri nálož pred halou, kde sa práve skončil koncert americkej popovej speváčky Ariany Grande. Útok si vyžiadal 22 obetí na životoch vrátane detí a tínedžerov. Zranenia utrpelo ďalších 119 ľudí, z ktorých je podľa BBC 75 hospitalizovaných.


Výsledok vyhľadávania obrázkov pre dopyt Murat Capan


Jedného z dvoch spoluvydavateľov medzičasom zakázaného časopisu Nokta, ktorých v pondelok turecká justícia uznala za vinných z podnecovania ozbrojenej vzbury a poslala na 22 rokov a šesť mesiacov za mreže, zadržali pri pokuse o ilegálne prekročenie štátnej hranice pri obci Uzunköprü.
Murat Capan bol jedným z ôsmich členov skupiny narušiteľov štátnej hranice. Turecké orgány zadržali okrem neho aj štyroch predpokladaných stúpencov hnutia kazateľa Fethullaha Gülena vnímaného v krajine polmesiaca ako strojcu vlaňajšieho zmareného pokusu o štátny prevrat, informovala tlačová agentúra Anadolu, podľa ktorej smeroval Murat Capan do Európskej únie.
Súd v Istanbule pritom v pondelok nariadil, aby tak Capana, ako aj jeho odsúdeného kolegu Cevheriho Güvena neodkladne vzali do väzby. Po Güvenovi, na ktorého vydali zatykač, sa intenzívne pátra.
Za mrežami je v Turecku viac ako 140 pracovníkov médií. V krajine platí po vlaňajšom neúspešnom pokuse o puč výnimočný stav a v rebríčku indexu slobody tlače, ktorý zostavila mimovládna organizácia Reportéri bez hraníc, sa Turecko nachádza spomedzi 180 krajín na 155 priečke.



Copyright TASR ©2017






Americká televízia HBO zverejnila oficiálny trailer siedmej sezóny seriálu Hra o tróny (2011). Takmer dvojminútové video ukazuje Cersei Lannister, v podaní Leny Headey, odhodlanú brániť sa proti nepriateľom, i Daenerys Targaryen, ktorú stvárňuje Emilia Clarke, s túžbou ovládnuť Železný trón. Ukážka ponúka aj krátke zábery na Kita Haringtona ako Jona Snowa, Sansu Stark v podaní Sophie Turner či Tyriona Lannistera, ktorého hrá Peter Dinklage.
Siedma sezóna populárneho projektu odštartuje 16. júla na televízii HBO. Doterajšie série Hry o tróny mali premiéry spravidla v apríli. Tú aktuálnu ale museli tvorcovia odložiť na neskôr, aby mohli prispôsobiť nakrúcanie viacerým podmienkam, medzi ktoré patrilo aj ponuré počasie. Na rozdiel od doterajších sérií, ktoré ponúkli vždy po desať epizód, bude mať očakávaná sezóna o tri časti menej.
Príbeh Hry o tróny sa odohráva vo fiktívnom svete Siedmich kráľovstiev na kontinentoch Západozem a Essos, kde v období podobnom stredoveku bojuje o Železný trón niekoľko urodzených rodín. Prichádza však zima, ktorá môže trvať dlhé roky. Dej sa začína v čase, keď sa za slabo stráženou severnou Stenou aktivizuje armáda nekorunovaného kráľa Mancea Raydera a tiež desiví Bieli chodci. Za morom zas krásna Daenerys Targaryen túži po tróne, ktorý jej rodine patril dlhé roky, a na dosiahnutie svojho cieľa má nebezpečnú zbraň - tri draky. Hoci predlohou seriálu je knižná séria Pieseň ľadu a ohňa Georgea R. R. Martina, od piatej sezóny sa seriál uberá vlastnou cestou. Tvorcovia už totiž použili všetok materiál z doteraz vydaných kníh. Martin v súčasnosti pracuje na šiestej knihe z plánovaných siedmich. Seriál by mal skončiť v roku 2018 ôsmou sezónou, ktorá bude mať šesť epizód.

©2017, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané