22. 5. 2017

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Predseda ruského parlamentného výboru pre informačnú politiku Leonid Levin obvinil  niektoré americké spravodajské médiá z toho, že sú zapojené do "obrovského systému", ktorého cieľom je ovplyvňovať politiku v Rusku.
Po všeobecne rozšírených tvrdeniach, že Rusko sa pokúsilo ovplyvniť americké prezidentské voľby, ruská Štátna duma, teda dolná komora parlamentu, začala tento rok prešetrovať fungovanie určitých amerických mediálnych organizácií vysielajúcich v Rusku. Ide napríklad o rozhlasové stanice Hlas Ameriky a Rádio Sloboda či spravodajskú televíznu stanicu CNN.
Šéf výboru pre informačnú politiku Levin dnes v súhrne práce výboru povedal: "Tieto masmédiá rozširujúce informácie na území Ruska sú súčasťou obrovského systému amerického ovplyvňovania vnútornej politickej situácie v Rusku".
Levin povedal, že spomínané vyšetrovanie činnosti amerických médií pokračuje a že šéf ruskej Federálnej bezpečnostnej služby (FSB) bude predvolaný na vypočutie.

Copyright TASR ©2017


Anglický herec Hugh Grant sa predstaví v dráme A Very English Scandal televízie BBC One. Dej trojdielnej minisérie na motívy skutočných udalostí sa začína koncom 60. rokov a zameriava sa na britského politika Jeremyho Thorpea, lídra liberálnej strany, ktorého v roku 1979 súdili za sprisahanie a navádzanie na vraždu.
Politik, v podaní 56-ročného rodáka z Londýna, sa snaží za každú cenu ustrážiť svoje tajomstvo, no uvedomuje si, že kým je jeho ex-milenec Norman Scott nablízku, jeho kariéra je ohrozená. Aféra prerastie do škandálu, pričom Thorpe sa ocitne pred súdom a aj napriek tomu, že ho zbavia viny, je jeho politická kariéra v troskách. "Hugh je jedným z najikonickejších britských hercov - vnímavý, vtipný a ľudský - a je skutočne vzrušujúce mať ho k dispozícii na stvárnenie jedného z najkontroverznejších britských politikov. So scenárom Russella T. Davisa a réžiou Stephena Frearsa sa v A Very English Scandal spája množstvo talentov, aby priviedli k životu tento neobyčajný príbeh," vyjadril sa výkonný producent Dominic Treadwell-Collins. Výkonnými producentmi sú okrem neho aj Graham Broadbent, Pete Czernin a Lucy Richer.
Hugh John Mungo Grant sa stal známym predovšetkým vďaka romantickej komédii Štyri svadby a jeden pohreb (1994), za výkon v ktorej získal Zlatý glóbus a tiež cenu BAFTA. Už predtým si však zahral v takmer 30 filmoch a seriáloch, medzi ktorými bola napríklad dráma Horký mesiac (1992) Romana Polańského či film Súmrak dňa (1993). Po Štyroch svadbách nasledovali úlohy v snímkach ako napríklad Rozum a cit (1995), Dvaja v tom (1995), Smrtiaca liečba (1996), Notting Hill (1999), Modrooký Mickey (1999), Ako na vec (2002), Láska nebeská (2003), Hudba a text (2007), Atlas mrakov (2012), Krycie meno U.N.C.L.E. (2015) či Božská Florence (2016).


©2017, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané. 


Pevnost Boyard, ktorá má tvar oválneho prstenca sa dvíha uprostred mora francúzskom pobreží, je známa po celom svete vďaka televíznej hre. Obrazovka tak zachránila tento historický pamätník, ktorý pochádza z doby Napoleona.
Každoročne dochádza na území Charente-Maritime v západnej časti Francúzska niekoľko tisíc eur na údržbu pevnosti, čo je kvapka v mori v porovnaní s výnosmi z tohto starého budovy, ktoré vytvárajú turistov.
"Pevnost Boyard je taká naša Eiffelova veža," usmieva sa Stéphane Villain, zástupkyňa šéfa okresnej rady a predsedkyňa turistického oddelenia Charente-Maritime. "Prvá otázka, ktorú usudzujeme všetci turistov, ktorí prišli, znie:" Kde je pevnosť Boyard? "," Hovorí. Každý rok sem prichádzajú tisíce návštevníkov, ktorí obdivujú siluetu pevnosti, ktorá je dostupná iba lodi alebo helikoptérou.
Rovnomenná súťaž, ktorá sa začala vysielať v roku 1990 a stále pokračuje, sa celá v pevnosti. Skupina súťažiacich prechádzajú rôznymi fyzickými skúškami, či už je to zápas v múre alebo skok na lane, rieši logické hádanky a rébusy, a taktiež prekonáva strach zo sôch, pavôkov, škorpiónov alebo neznámych číhajúcich v tme. Všetko preto, aby počas stanoveného časového limitu získali poklad.
Súťažiaci sa zoznámí s obyvateľmi pevnosti od múdreho otca Fourase, cez svalnatého obra, dudlíky, mužov s tigrími hlavami a trénerkou skutočných tigrov, ktorí chránia poklad.
Viac ako 25 rokov tento recept funguje a šíri sa do ďalších krajín. Zhruba 40 štátov už má k dispozícii koncept hry. Do pevnosti prichádzajú nielen vlastné tímy, ale aj s vlastnými moderátormi, vlastným predstaviteľom otca Fourase a podobne. Pevnosť Boyard tak urobila vlastnú verziu napríklad v Belgicku, Švajčiarsku, Libanone alebo v kanadskej frankofónnej provincii Québec.
"Začali sme sem prijímať natáčacie tímy zo Švédska, Moravy, Českej republiky a Slovenska. Prvýkrát tu budeme mať tím Rumunska," povedal Eric Buron, produkčný riaditeľ Pevnosti Boyard.
Je pravda, že Charente-Maritime sa veľmi starostlivo stará o svoju pevnosť, ktorá je na otvorenom mori zo všetkých strán vystavená živlom. Vo februári budovu poškodili tri búrky a rozbúrené more spôsobilo prasklinu v stene.
Budova už nie je najmladšia - začala stavať v roku 1803 na objednávku Napoleona prvého a dokončená bola v roku 1857. Pôvodne bola určená na ochranu zbrojnice v Rochefort pred anglickými výtokmi a pevnosť zabezpečilo 250 vojakov. Neskôr sa premenila na väzenie.
V roku 1913 prestala byť pevnosťou súčasťou vojenského majetku a nepoužívala sa až do roku 1950, kedy bola zapísaná na zoznam historických pamiatok. Aj potom ale ležala ľadom, pokým ju v roku 1962 v aukcii kúpil istý belgický zubár.Ten ju v roku 1988 predal producentovi televíznych programov Jacquesovi Antoineovi, ktorý už mal v hlave novú koncepciu súťaže.
Nasledujúci rok bola pevnosť predávaná za symbolický frank departementu Charente-Maritime, aby sa postaral o obnovu a údržbu stavby. Predovšetkým bolo potrebné spevniť betónové steny a vyčistiť chybujúce medzery po vydrolených kameňoch. Teraz je pevnosť opäť v stave, ktorý zodpovedá jej označeniu - pevná ako skala pod ňou.

Copyright ČTK ©2017