2. 2. 2014

ASC AWARDS

ASC AWARDS


Americká spoločnosť kameramanov (American Society of Cinematographers - ASC) ocenila na 28. ročníku udeľovania svojich výročných cien Mexičana Emmanuela Lubezkého. Rodák z hlavného mesta Mexika si trofej v kategórii celovečerných hraných filmov vyslúžil prácou na snímke Gravitácia (2013), pričom je to už jeho tretia cena od ASC. Prvé dve ocenenia získal za filmy Potomkovia ľudí (2006) a Strom života (2011). V aktuálnom ročníku porazil konkurenciu v podobe Seana Bobbitta (12 rokov otrokom), Barryho Ackroyda (Kapitán Phillips: Prepadnutie lode Alabama), Philippa Le Sourda (Veľmajster), Bruna Delbonnela (Vnútri Llewyna Davisa), Phedona Papamichaela (Nebraska) a Rogera Deakinsa (Zmiznutie).
V televíznych kategóriách kameramani ocenili Jonathana Freemana za seriál Hra o tróny (2011), Blakea McClurea za seriál Drunk History (2013) a Jeremyho Benninga za televízny film Killing Lincoln (2013). Cenu za celoživotné dielo udelili Deanovi Cundeymu a International Achievement Award získal Eduardo Serra. Ceny rozdali v sobotu v Hollywood & Highland Ray Dolby Ballroom.

© 2013, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.