7. 2. 2014

RTVS sa stáva slúžkou Smeru-SD

RTVS sa stáva slúžkou Smeru-SD

Verejnoprávny Rozhlas a televízia Slovenska sa podľa poslankyne za SaS Lucie Nicholsonovej stáva slúžkou vládneho Smeru-SD. "Zo Slovenskej televízie sa stáva slúžka Smeru, ktorú podľa našich kuloárnych informácií riadi Erik Tomáš, šéf tlačového odboru na úrade vlády. Takéhoto vulgárneho ovládania STV sme neboli svedkami od čias mečiarizmu a jeho kapustovín, ktoré vtedy STV pravidelne vysielala," povedala dnes pred novinármi Nicholsonová. Ako bývalá novinárka má podľa vlastných slov kuloárne informácie od zvyšku slušných redaktorov, ktorí sú v STV a ktorí sú zastrašovaní len preto, lebo požadujú, aby bola dodržiavaná objektívnosť pri reláciách, alebo aby sa dodržiavala zásada tzv. prázdneho kresla. "Takíto ľudia sú v STV perzekvovaní, sú vytláčaní, sú prepúšťaní alebo účelovo presúvaní do iných relácií. V SaS si myslíme, že v STV ide o plíživú normalizáciu," poznamenala Nicholsonová.
Posledný prieskum spoločnosti NEWTON Media podľa nej konečne odkryl a ukázal čierne na bielom, že mediálny priestor na Slovensku už naplno ovláda premiér Robert Fico a niektorí ďalší pohlavári strany Smer-SD a že verejnoprávna televízia neposkytuje službu verejnosti ale službu Smeru. Poslankyňa liberálov zdôraznila, že RTVS, ktorá je platená z peňazí všetkých občanov, si neplní službu zo zákona. Zákon podľa nej hovorí o tom, že verejnoprávna televízia poskytuje nestranné, overené, neskreslené, aktuálne, zrozumiteľné a vo svojom celku vyvážené a pluralitné informácie o dianí v SR i v zahraničí, aby si občania mohli utvárať slobodné názory. "Toto podľa nášho názoru STV nerobí. Namiesto toho, aby dodržiavala zákon a aby slúžila občanom, robí permanentnú predvolebnú kampaň Smeru a tým politikom, ktorých si Fico vyberie," povedala Nicholsonová. STV podľa nej dlhodobo vytvára klamný dojem, že v tejto krajine existuje len klub štandardných strán Smeru a Ľudovej platformy, pričom ostatné relevantné parlamentné strany televízia ignoruje.
Poslanec za OĽaNO Jozef Viskupič považuje za obludné výsledky prieskumu, podľa ktorého bol premiér najčastejším hosťom štyroch politických diskusií, navštívil ich spolu 46-krát, bez oponenta diskutoval 19-krát a so zástupcami strán Ľudovej platformy hovoril 26-krát. "Kde sú v médiách, kde sú v RTVS zastúpené relevantné opozičné strany ako sú Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti, ktorí majú v parlamente druhý najsilnejší poslanecký klub, kde je SaS, kde sú predstavitelia nezaradených poslancov?" spýtal sa Viskupič. Podľa jeho slov si premiér do diskusných relácií pozýva politikov, "ktorí iba slabučko hryzkajú". Vedenie RTVS Viskupič vyzval, aby prehodnotilo svoj prístup k objektivite. Na porušovanie zákonov upozorní Radu pre vysielanie a retransmisiu a Radu RTVS.
Nezaradená poslankyňa Jana Žitňanská si ako bývalá novinárka uvedomuje, že politici z rôznych centrál často volajú médiám. "Dnes sme svedkami toho, že telefonujú najmä tí zo Súmračnej, z centrály Smeru," dodala. Podľa jej slov politici zo Smeru si dnes určujú, s kým budú diskutovať. Ako príklad spomenula, že hoci diskusia medzi terajším a bývalým ministrom patrí k bežným zvykom, v aktuálnom volebnom období minister vnútra Robert Kaliňák ani raz nebol v televíznej diskusii s exministrom Danielom Lipšicom. "Pevne verím, že situácia, ktorá je tu dnes, sa nebude opakovať a že tých prázdnych kresiel v diskusných reláciách bude pribúdať," uzavrela Žitňanská.
font-family: Verdana, Geneva, Arial, Helvetica, sans-serif; line-height: 20px;">"O farizejstve a bezcharakternej účelovosti vyhlásenia trojice poslancov svedčí fakt, že počas vlády, ktorej boli oni súčasťou, premiérka Iveta Radičová diskutovala bez oponenta za rovnaké obdobie viackrát ako Robert Fico. Uvádza to ten istý prieskum, o ktorý sa opreli. Aj ja by som podľa kuloárnych informácií mohol o týchto poslancoch povedať všeličo, ale neznížim sa k takejto forme konfrontácie," reagoval na vyjadrenia opozičných poslancov riaditeľ tlačového a informačného odboru Úradu vlády SR Erik Tomáš.


©2013, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.