3. 2. 2014

Zomrel Eduardo Coutinho

Zomrel Eduardo Coutinho

Brazília sa dnes lúčila s významným filmárom-dokumentaristom Eduardom Coutinhom (80), ktorého zavraždili v nedeľu v Riu de Janeiro.
Doterajšie vyšetrovanie potvrdilo, že laureáta trofeje FIPRESCI z Berlinale 1985 dobodal na smrť jeho 41-ročný syn, ktorý následne spôsobil nožom vážne zranenia i 62-ročnej matke, aby sa napokon pokúsil o samovraždu. Syn podozrivý z vraždy a pokusu o vraždu zrejme trpí psychickými problémami.
Režisér a scenárista, rodák zo Sao Paula, poskytoval vo svojich snímkach priestor ľuďom, aby rozprávali o svojich životoch, bez ohľadu na to, z akého sociálneho prostredia pochádzali.
Jeho snímky, medzi ktorými boli aj viaceré hrané filmy, si popri Berlinale odniesli významné ocenenia aj z viacerých ďalších prehliadok v Brazílii i v zahraničí, napríklad z portugalského Setubalu alebo kubánskej Havany.
Medzi smútiacimi bolo množstvo významných osobností brazílskeho verejného, spoločenského a kultúrneho života. Brazílska prezidentka Dilma Rousseffová zdôraznila, že jej krajina i celá kinematografia prišli o veľkého dokumentaristu.
"V Brazílii niet nikoho, kto by mohol zaujať jeho miesto. Zostáva po ňom prázdnota. Bol to majster," vyhlásil režisér Fernando Meirelles, v súčasnosti zrejme najznámejší filmár krajiny, nominovaný pred viac ako desaťročím na Oscara za film Mesto bohov.

Copyright © TASR 2013