7. 2. 2014

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Mjanmarsko zatklo štyroch reportérov a šéfa súkromného týždenníka Unity Journal za prezradenie "štátnych tajomstiev" po tom, čo magazín zverejnil článok o výstavbe továrne pre rezort obrany. Uviedla to mjanmarská vláda, ktorú dnes citovala agentúra AP.
Týždenník Unity Journal napísal, že podľa slov dedinčanov je továreň v obci Pauk v strednom Mjanmarsku určená na výrobu chemických zbraní - toto tvrdenie však vláda odmietla ako "úplne nepodložené".
Podľa stánkových predavačov polícia odniesla 25. januára všetky výtlačky týždenníka a zhabala ich.
Štátna televízia informovala o zatýkaní, ktoré prebehlo v noci nadnes, a dodala, že zadržané osoby porušili zákon o štátnom tajomstve z roku 1923, keď vstúpili do zakázanej oblasti a prezradili štátne tajomstvá.
Námestník ministra informácií v miestnych médiách priznal, že ide o továreň ministerstva obrany, ale odmietol súvislosť s chemickými zbraňami.

Copyright © TASR 2013

Čínske ministerstvo zahraničných vecí v stredu skritizovalo japonskú verejnoprávnu televíziu za vyjadrenie jedného z členov jej vedenia na tému masakry spred viac ako 75 rokov. Naoki Hjakuta podľa medializovaných informácií začiatkom týždňa verejne poprel masové zabíjanie japonskou armádou vo vtedajšom hlavnom meste Číny. Rezort čínskej diplomacie to označil za "urážku medzinárodnej spravodlivosti a ľudského svedomia". Podľa jeho stanoviska sa Japonci snažia zakryť a zvrátiť históriu, na čo by medzinárodné spoločenstvo malo reagovať so zvýšenou pozornosťou.
Čína tvrdí, že japonské vojsko v roku 1937 v Nankingu zabilo až 300-tisíc ľudí. To však dodnes odmietajú akceptovať niektoré konzervatívne kruhu v Japonsku. Štvrtkové vyjadrenie najľudnatejšej krajiny je dôkazom jej stupňujúcej sa nespokojnosti s nedostatočným pokáním Japoncov za ich násilné činy v regióne v prvej polovici 20. storočia. Vo východnej Ázii tak stúpa napätie, ktoré eskaluje od nástupu Šinza Abeho na japonský premiérsky post. Okrem jeho nacionalistickej rétoriky pobúrila región najmä jeho decembrová návšteva kontroverznej svätyne Jakusuni, v ktorej sú pochovaní aj odsúdení vojnoví zločinci a príslušníci japonského režimu z toho obdobia.

© 2013, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.