5. 2. 2014

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Biely dom vyjadril v noci nadnes hlboké znepokojenie nad nedávnymi zásahmi egyptskej vlády proti novinárom a predstaviteľom akademickej obce.
"Títo ľudia, bez ohľadu na ich príslušnosť, by mali byť chránení a mali by v Egypte môcť slobodne vykonávať svoju prácu," uviedol v noci nadnes na brífingu vo Washingtone hovorca Bieleho domu Jay Carney.
Americká administratíva vyjadrila znepokojenie nad reštrikciami v oblasti slobody vyjadrovania v Egypte a súčasne vyzvala egyptské vedenie, aby stiahlo obvinenia voči týmto ľuďom a prepustilo tých novinárov a akademikov, ktorí sú zadržiavaní.
Egyptské úrady koncom decembra zadržali a obvinili z napomáhania "teroristov" zo zakázaného hnutia Moslimské bratstvo troch novinárov pracujúcich pre panarabskú televíziu al-Džazíra: Austrálčana Petra Gresteho, jeho kanadského kolegu egyptského pôvodu Mohammeda Fahmyho a Egypťana Báhira Muhammada. Všetci traja vznesené obvinenia odmietajú. Al-Džazíra uviedla, že novinári len prinášali spravodajstvo o udalostiach v Egypte.
Britská spoločnosť BBC pripomína, že v júli a auguste boli zadržaní ďalší dvaja novinári al-Džazíry. Predpokladá sa, že celkovo egyptské úrady v poslednom období kvôli výkonu práce novinári zadržali najmenej 40 ľudí. Na ich obranu sa postavilo viacero médií, medzi nimi BBC, Sky či Daily Telegraph, ktoré vyzvali egyptské vedenie, aby novinárov zadržiavaných v Egypte okamžite prepustili.
Súčasné armádou podporované egyptské vedenie už dlhší čas obviňuje televíziu al-Džazíra z podpory egyptských islamistov, keďže panarabský TV kanál financuje Katar, ktorý podporoval vládu armádou zosadeného islamistického prezidenta Muhammada Mursího.
Od Mursího zvrhnutia vlani v júli egyptské úrady zastavili vysielanie viacerých islamistických televíznych kanálov, vrátane egyptského kanála al-Džazíry Mubašír Misr. V jeho sídle v Káhire krátko pred tým došlo k policajným raziám, pričom polícia zhabala technické vybavenie i časť archívu a zadržala niekoľko zamestnancov. Dvaja z nich sú ešte stále vo väzení.
Dočasná vláda dala odvtedy pozatýkať tisíce islamistov, Mursího zástancov - za údajné podnecovanie protestov alebo za účasť na nich. Vlani v decembri dočasná vláda podporovaná armádou vyhlásila Mursího hnutie Moslimské bratstvo za teroristickú organizáciu a obvinila ho z násilností. Toto obvinenie však hnutie rázne odmieta.

Copyright © TASR 2013


Nový detský televízny okruh Českej televízie sa stal po piatich mesiacoch vysielania najsledovanejšou detskou verejnoprávnou televíziou v Európe . V januári dosiahla u detí vo veku 4-12 rokov rekordný podiel na sledovanosti 21,68 % a vyhupla sa pred doteraz najsledovanejšie európske verejnoprávne televízie pre deti , ktoré sleduje približne 16 % z aktuálneho detského publika .
" Déčko získalo za päť mesiacov vysielanie väčší podiel na detskom publiku než doteraz najsledovanejšie detské verejnoprávnej televízie v Dánsku , Nemecku alebo Španielsku , ktoré majú za sebou roky vysielanie , " hovorí generálny riaditeľ Českej televízie Petr Dvořák . " Európske prvenstvo považujem za veľký úspech Českej televízie a ďalší míľnik na ceste jej premeny v médium verejnej služby západného typu . "
Denne sa na Déčko pozerá aspoň na tri minúty kontinuálne vyše 200 tisíc detí . " Deti majú záujem o všetky relácie aj programové typy Déčka . Sledujú ako klasický Večerníček a Štúdio Kamarát , tak aj nové zábavno - vzdelávacie magazíny a hrané seriály , " hovorí výkonný riaditeľ ČT : D Petr Hvizdák . " To je pre Déčko veľmi dobrá správa , pretože programová rozmanitosť a dôraz na relácie zábavného vzdelávania patrí k základnej filozofii stanice . "
Zábavné vzdelávanie je jedným zo siedmich programových pilierov Déčka . Ďalšími sú hraná a animovaná tvorba , publicistickej magazíny a správy , lifestylové magazíny a skladacia pásma , súťažné a zábavné relácie a relácie športové . " Jednotlivé typy relácií sa v programe striedajú po krátkych , najčastejšie dvadsiatich až tridsiatich minútových úsekoch . Tým je vysielanie svižné a pre deti zaujímavé . Vznikajú tak aj prehľadné ucelené bloky pre mladšie a pre staršie deti , " vysvetľuje Petr Hvizdák . " Nepriamo tak deti učíme , aby televízii sledovali selektívne , podľa programu , nie plošne celý deň , " dodáva s odkazom na verejnoprávnej úlohu televízie : " Déčko chce deti nielen zabávať , ale aj rozvíjať a motivovať k aktivite . "
Reláciou s dlhodobo najvyšším podielom na sledovanosti dečka je Večerníček . Sleduje ho v priemere viac ako štvrtina detí ( share 26,29 % v januári 2014 ) , ktorá sa v čase jeho vysielania pozerá na televíziu . " Večerníček je tradičnou značkou , ktorú poznajú deti aj rodičia . Úspech oslavuje nielen osvedčené tituly , ako sú Krkonošské rozprávky , ale aj úplne novej rady , napríklad Králik Fiala alebo Najmenší slon na svete , " hovorí kreatívny producentka detskej tvorby Českej televízie Barbara Johnsonová .
Z januárových noviniek zaujal deti seriál Mazalovia , ktorý rozpráva o spolužitie rodiny strašidiel s trochu bizarné rodinou Mazalov . Detský sitcom sleduje v priemere 27,01 % detských divákov , ktorí majú v čase jeho vysielania v nedeľu v podvečer zapnutú televíziu . V novom roku upevnili svoju pozíciu v programe tiež Správičky , ktoré sú vôbec prvým spravodajským servisom pre detské divákov na českom trhu . Ich každodenné vysielanie sleduje v priemere takmer pätina detí u televízie ( share 18,15 % v januári 2014 ) .
Nadpriemerné sledovanosti cez 20 % z aktuálneho publika sa tešia aj animované seriály , ktoré patria k najsledovanejším reláciám u nás i v zahraničí . Animované prvky sú tiež osvedčenou súčasťou zábavno - vzdelávacích magazínov . " Postavičky dokážu deti vtiahnuť do deja , vysvetliť súvislosti a pritom malí diváci nemajú pocit , že je niekto dospelý poučuje , " vysvetľuje vedúci skladby programu Silvie Šustrová . To je príklad relácie o varení a potravinách Draci v hrnci , ktorý sleduje v priemere 21,73 % detí pri obrazovkách alebo magazín Tamtam s priemerným podielom na sledovanosti 19,69 % .
" To , že Déčko dosiahlo po niekoľkých mesiacoch vysielania európskeho prvenstvo , je výsledok zodpovedné ročnej prípravy konceptu dečku a potvrdením , že Česká televízia hrá v európskom kontexte dôstojnú úlohu , " hodnotí výsledky diváckeho záujmu výkonný riaditeľ dečka Petr Hvizdák .
Pozornosť k reláciám dečky priťahujú aj jeho webové stránky www.decko.cz . " Web je siamským dvojčaťom televízneho programu . Deťom ponúka rozšírenie a doplnenie televízneho vysielania formou
on - line hier , interaktivita a súťaží . Má bohatý video archív relácií a rad tematických projektov , ako napríklad obľúbený virtuálny adventný či veľkonočné kalendár , " hovorí vedúca detského webe Dečka Štěpánka Sunková .