5. 2. 2014

STANOVISKO: D. Jarjabek: Nezávislý analytik by mal rešpektovať fakty

STANOVISKO: 

D. Jarjabek: Nezávislý analytik by mal rešpektovať fakty


 Na internetovej stránke venovanej slovenským médiám (www.omediach.com) sa dnes objavil príspevok jej majiteľky, pani M. Kernovej Matica chce pripravovať vysielanie RTVS, pozrite sa, ako by to dopadlo.
Bývalá redaktorka denníka SME Miroslava Kernová sa zaoberá Okrúhlym stolom Matice slovenskej, na ktorom cez víkend zaznelo niekoľko podnetov pre verejnoprávny rozhlas a televíziu. Moderátor diskusie a šéfredaktor Slovenských národných novín M. Smolec vzápätí po uverejnení článku v diskusii pod príspevkom upozornil na viacero autorkiných omylov, nepresností a účelových manipulácií s faktami.
Exemplárnym príkladom neúcty k faktom, alebo ich neznalosti (čo je v prípade autorky pokúšajúcej sa vybudovať si image nezávislého posudzovateľa mediálneho prostredia v Slovenskej republike ešte horšie!) je tvrdenie Miroslavy Kernovej, že "Za iniciatívou je aj Dušan Jarjabek, bývalý poslanec HZDS, dnes Smeru." Na rokovanie Okrúhleho stola som dostal pozvánku ako člen a predseda Výboru Národnej rady Slovenskej republiky pre kultúru a médiá. Na rokovaní som pozorne počúval vyslovené názory a námety a informoval som účastníkov o platných predpisoch, ktoré rámcujú činnosť médií verejnej služby v tomto štáte.
Pre absolventku histórie a politológie s vyše desaťročnou školou v názorovo vyhranenom denníku iste nie je jednoduché zmieriť sa so skutočnosťou, že v reálnom svete existujú aj ľudia, ktorých predstava o médiách verejnej služby je diametrálne odlišná od notoricky opakovaných zásad liberálnych dogmatikov. Neprekvapuje ma preto, že "nezávislá" pani Kernová pokus Matice slovenskej o konštruktívnu diskusiu s vedením RTVS zosmiešňuje a ironizuje. Prekvapuje ma, že publikuje ničím nepodložené výmysly. Preto som nútený touto cestou požiadať "jedinú majiteľku a vydavateľku" www.omediach.com o revidovanie ňou publikovanej informácie.

Dušan Jarjabek, poslanec Národnej rady SR, predseda Výboru NR SR pre kultúru a médiá