3. 2. 2014

Pozri, kto to hovorí

Pozri, kto to hovorí

Matica slovenská (MS) chce v blízkom čase iniciovať mimoriadne zasadnutie Rady RTVS. K tomuto kroku ju vyzvali účastníci prvého celoročného Okrúhleho stola Matice slovenskej 2014, ktorého témou boli verejnoprávne médiá a ich prínos pre spoločnosť.
Prípravu žiadostí pre Radu RTVS odsúhlasil Výbor MS na svojom zasadnutí 1. februára, informoval TASR šéfredaktor matičných Národných novín Maroš Smolec. Výbor tým reagoval na vyhlásenie prijaté účastníkmi okrúhleho stola, s ktorým sa stotožnil, priblížil Smolec. "Vo vysielaní RTVS sa nedodržujú princípy verejnoprávnosti, ktoré definuje zákon," konštatuje sa vo vyhlásení.
V bratislavskom Ružinove sa 30. januára zišlo 48 pozvaných hostí. Podľa Smolca, ktorý okrúhly stôl moderoval, šlo o predstaviteľov kultúrneho a spoločenského života, medzi ktorými boli aj členovia MS. "Zhodne vyjadrili nespokojnosť s kvalitatívnou úrovňou predovšetkým televíznej časti RTVS," uvádza sa v komuniké z tohto stretnutia.
Účastníci okrúhleho stola vyzvali príslušné orgány NR SR, hlavne Výbor NR SR pre kultúru a médiá, aby sa zaoberali stavom v programovom zameraní RTVS. Žiadajú tiež, aby sa do pripravovaného zákona o RTVS alebo do jeho novely dostala presná záväzná štruktúra vysielania RTVS, ako aj sankcie za jej nedodržiavanie a porušovanie verejnoprávnosti.
Ako príklady, v ktorých RTVS nedodržuje verejnoprávnosť, Smolec pre TASR uviedol, že jeho vysielanie obsahuje málo vzdelávacích programov pre deti. "Detský divák nemá svoj kanál a je odkázaný na sledovanie českej televízie," tlmočil výhrady účastníkov okrúhleho stola. Ďalej poukázal na nedostatok plurality v relácii Štefana Hríba Pod Lampou, či napríklad málo historických tém, ktoré verejnoprávna televízia spracúva. Matica slovenská sa podľa slov Smolca už dlhší čas neúspešne snaží mať vo vysielaní RTVS vlastný program.
"Sme radi, že aktuálne dianie a snaha RTVS prinášať, čo najkvalitnejší obsah, ktorý je jedinečný na trhu, vyvoláva spoločenskú diskusiu," reagovala na vyhlásenie hovorkyňa RTVS Dominika Šulková. "V prípade, že budú vznesené konkrétne pripomienky k vysielaniu RTVS a vysielanému obsahu, budeme na ne obratom reagovať," doplnila.

Copyright © TASR 2013