2. 2. 2014

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Moderátor a novinár, špecializujúci sa na oblasť zdravotníctva Michael Mosley sa úmyselne nakazil pásomnicou v rámci vedeckého experimentu počas nakrúcania dokumentárneho filmu pre britskú stanicu BBC. Informovali o tom tento týždeň viaceré britské médiá.
Predstava prehltnúť tri cysty, plné lariev hovädzej pásomnice, naháňa väčšine ľudí husiu kožu. Avšak jediným hoci nečakaným symptómom, vďaka ktorému si 56-ročný dr. Mosley uvedomoval, že pásomnice sa v jeho čreve "ujali" bola zvýšená chuť na čokoládu. Niekoľko týždňov po prehltnutí cýst si mohol návštevníkov vo svojom črevnom trakte prezrieť aj na monitore - vďaka mikrokamere, ktorú prehltol v ochrannej kapsule.
"Prínos takýchto experimentov tkvie aj v tom, že zistíte neskutočne veľa vecí o vlastnom tele," povedal Mosley pre denník The Telegraph. "Naša žalúdočná kyselina má podobnú silu ako kyselina v automobilovej batérii a jednou z jej úloh je ochrana tela pred parazitmi. Avšak, paradoxne, práve žalúdočná kyselina rozleptá tukový obal cýst a vypustí červy von. Takže pásomnice v podstate využívajú obranný mechanizmus nášho organizmu proti nám."
Počas šiestich týždňov života s pásomnicami Mosley pribral 1 kg telesnej hmotnosti. "Pásomniciam sa obvykle pripisuje strata telesnej váhy, ale ja som naopak pribral. Myslím, že parazit ma nabádal viac jesť, aby prežil. Mal som strašnú chuť práve na čokoládu a uhľohydráty. Pásomnice boli zrejme na Atkinsovej diéte (diéta obmedzujúca uhľohydráty)," zažartoval Mosley.
Podľa niektorých vedcov nedostatok parazitov v ľudskom organizme - dôsledok dnešnej zvýšenej telesnej hygieny - spôsobuje rozličné alergie a autoimúnne ochorenia. James Logan, docent entomológie pôsobiaci na Katedre hygieny a tropickej medicíny Londýnskej univerzity, tvrdí, že jeho neznášanlivosť na chlieb ustúpila po tom, čo sa nakazil machovcom dvanástnikovým. Títo vedci sa nazdávajú, že parazity vylučujú v tele človeka určité proteíny, ktoré utlmujú neprimerané reakcie imunitného systému na látky v okolitom prostredí.
Liečba alergie prostredníctvom črevných parazitov samozrejme nepôsobí pre väčšinu ľudí práve dvakrát chutne, vedci sa preto snažia dané proteíny syntetizovať tak, aby sa dali podávať vo forme liekov, píše The Telegraph.
"Pásomnica je možno odporný tvor, ale zároveň veľmi výnimočný," povedal Mosley. "Má fascinujúci životný cyklus a patrí medzi najúspešnejšie formy života na planéte."
V rámci nakrúcania dokumentárneho filmu Infested sa Mosley nechal nakaziť takisto všami a poštípať moskytmi a pijavicami. Projekt ukázal, aký komplikovaný vzťah vládne medzi parazitom a hostiteľom - vzťah, v ktorom parazit musí udržiavať krehkú rovnováhu, aby udržal svojho hostiteľa nažive.

Odsúdenie ruského novinára za "homosexuálnu propagandu" sa stretlo s kritikou skupín pre ľudské práva. Reportér Andrej Saturin z Chabarovska na Ďalekom východe dostal pokutu 50.000 rubľov (1050 eur) po tom, ako nechal prehovoriť homosexuálneho učiteľa, ktorého prepustili pre jeho sexuálnu orientáciu, informovala dnes agentúra DPA.
Niekoľko dní pred začiatkom olympijských hier v Soči ide o "jasný signál, že Rusko nemá v úmysle zastaviť potláčanie práv svojich občanov", uviedla vo vyhlásení v noci na dnes organizácia Human Rights First, sídliaca v USA.
Ľudskoprávni aktivisti okrem toho vyjadrili znepokojenie nad stíhaním novinárky Jeleny Klimovovej za "homosexuálnu propagandu". Dvadsaťpäťročná novinárka založila na sociálnej sieti skupinu, v ktorej môžu spolu komunikovať mladiství gayovia a lesbičky.
"Ak by bola táto sieť zatvorená, mladí homosexuáli by nemali jediné miesto, kde by mohli o sebe otvorene hovoriť a dostávať užitočné rady. To by bola katastrofa," uviedla Klimovová.
V Rusku sú napriek značnej medzinárodnej kritike od leta minulého roka zakázané pozitívne vyjadrenia o homosexualite pred neplnoletými, dodáva DPA.

Copyright © TASR 2013


Organizátori blížiacich sa ZOH v Soči v sobotu oznámili, že iba šesť z deviatich hotelov určených pre zástupcov médií je aktuálne schopných privítať návštevníkov. Niektorých akreditovaných novinárov tak museli preubytovať. Organizátori tvrdia, že "izby v troch zostávajúcich hoteloch aktuálne prechádzajú záverečnou kontrolnou fázou a novinárom v krátkom čase opäť pridelia ich pôvodné izby."


Britský komik, herec, moderátor a spisovateľ Russell Brand žaluje periodikum The Sun on Sunday za zverejnenie správy o tom, že podviedol svoju súčasnú priateľku, editorku Jemimu Khan. Noviny The Sun on Sunday zverejnili informácie o Brandovej nevere 17. novembra 2013, pričom publikovaný článok doplnili o výroky ženy, ktorá tvrdila, že mala s hercom pomer. Tridsaťosemročný Brit však všetky obvinenia z nevery razantne poprel a zároveň oznámil, že sa chystá voči periodiku podniknúť právne kroky.
Brandovi právnici v žalobe tvrdia, že The Sun on Sunday neposkytlo moderátorovi dostatočný čas na to, aby sa mohol k celej veci vyjadriť. Kontaktovali ho údajne iba niekoľko hodín pred tým, ako zverejnili článok s informáciami o nevere. Bývalý manžel speváčky Katy Perry od periodika žiada zatiaľ nešpecifikované odškodné.
"The Sun si stojí za svojimi slovami a bude sa brániť proti žalobe," povedal pre magazín Press Gazette hovorca The Sun on Sunday.
Russell Brand sa v rodnej Veľkej Británii preslávil v roku 2004 moderovaním reality šou Big Brother's Big Mouth a o štyri roky neskôr sa jeho meno začalo skloňovať i v USA vďaka účinkovaniu v komédii Kopačky (2008). Svoj hlas prepožičal Nefariovi v animáku Ja, zloduch (2010) i Ja, zloduch 2 (2013) a objavil sa aj vo filmoch Dostaň ho tam! (2010) alebo Arthur (2011). Po boku Toma Cruisa si v roku 2012 zahral v snímke Rock of Ages. Je známy tiež svojím špecifickým štýlom obliekania, výstredným správaním a kontroverzným humorom. V októbri 2010 sa oženil so speváckou hviezdou Katy Perry, no už v decembri 2011 podal žiadosť o rozvod.


Americký herec a režisér David Schwimmer sa vráti na televízne obrazovky v seriáli americkej televíznej stanice ABC Irreversible, ktorý spracujú podľa izraelského seriálu Bilti Hafich (2012). Schwimmer bude projekt zároveň aj produkovať. Informoval o tom magazín The Hollywood Reporter.
V centre príbehu komediálneho seriálu sa bude nachádzať trochu excentrický a do seba zahľadený pár, ktorý tvoria Andy a Sarah. Schwimmer stvárni večne sarkastického pesimistu, spisovateľa Andyho, ktorý je autorom dvoch kníh. Jedna z nich bola veľmi úspešná a druhá zas úplný prepadák. Po neúspechu v písaní začne Andy prednášať na univerzite, zároveň sa však bude snažiť dokončiť svoj ďalší román a zarábať na živobytie workshopmi zameranými na písanie. Všetko sa však skomplikuje, keď sa mu narodí dcéra.
Originál televízneho seriálu sa v Izraeli zaradil medzi najúspešnejšie televízne projekty. Na americkej verzii sa bude podieľať scenárista Segahl Avin, ktorý sa spolupracoval aj na pôvodnom projekte, okrem neho budú jeho súčasťou aj americký producent a režisér Peter Tolan a producent Michael Wimer.
David Schwimmer sa narodil 2. novembra 1966. Preslávil sa predovšetkým postavou Rossa Gellera v seriáli Priatelia (1994 - 2004) Ďalej si zahral napríklad v snímkach 6 dní, 7 nocí (1998), Pobozkaj blázna (1998), Nadaný žiak (1998), Picking Up the Pieces (2000), Z ničoho len nič (2006), John Carter: Medzi dvoma svetmi (2012), The Iceman (2012) a tiež v miniseriáli Bratstvo neohrozených (2001).


© 2013, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané