10. 12. 2014

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS


Nemecká kancelárka Angela Merkelová dostala v pondelok večer závrat a musela prerušiť televízne interview, ale neskôr ho dokončila a pokračovala v poskytovaní ďalších rozhovorov pre médiá. Informovala o tom tlačová agentúra Reuters s odvolaním sa na kancelárkinho hovorcu Steffena Seiberta.
Merkelová bola uprostred interview s televíziou ZDF, ktoré bolo jedným zo série rozhovorov pred dnešným kongresom jej konzervatívnej strany Kresťanskodemokratická únia Nemecka (CDU), keď politička pocítila náhlu nevoľnosť a musela si urobiť prestávku.
"Kancelárka sa chvíľu necítila dobre - potom sa musela napiť a niečo si zajesť, ale neskôr už pokračovala v rozhovoroch," vysvetlil Seibert novinám Hannoversche Allgemeine Zeitung.
Merkelová (60), ktorá vykonáva úrad kancelárky už desiaty rok, dokončila sériu interview a zúčastnila sa aj neskoršieho každoročného neformálneho spoločného stretnutia s médiami.


Víťazka ankety TýTý z rokov 1998, 2005, 2006 a 2010, moderátorka Jolana Voldánová, ktorá vlani po 18 rokoch opustila hlavnú spravodajskú reláciu verejnoprávnej Českej televízie Události, sa od nového roka vráti na obrazovky. Stane sa nástupkyňou Martiny Vrbovej Hynkovej v dámskom magazíne Sama doma, ktorý vysiela ČT v pracovné dni o 12.30 h, uviedol dnes internetový server Novinky.cz.
      Jolana Voldánová, ktorá pôsobila ako redaktorka, reportérka, parlamentná spravodajkyňa i moderátorka, patrila až do svojho odchodu, pri ktorom však nevylúčila návrat, medzi najpopulárnejšie tváre Českej televízie.
      Rodáčka z Pardubíc začínala v decembri 1989 v Československom rozhlase, od februára 1993 pôsobila v Českej televízii. Adeptka herectva, ktorú však neprijali na DAMU v Prahe, sa v éteri objavovala od roku 2012 s vlastnými projektmi Rande s Jolanou alebo Je jaká je. Jej vosková podoba nechýba v pražskom múzeu voskových figurín hviezd šoubiznisu.


Na čele redakcie švajčiarskeho mienkotvorného denníka Neue Zürcher Zeitung (NZZ) dochádza k prekvapujúcej zmene.
      Jeho doterajší šéfredaktor Markus Spillmann odstúpi s platnosťou od konca tohto roka z funkcie. Redakciu tak dočasne povedie trojica zástupcov šéfredaktora René Zeller, Luzi Bernet a Colette Gradwohlová, informovala dnes agentúra DPA s odvolaním sa na mediálnu skupinu NZZ.
      Podľa agentúry APA sa v Zürichu spomínajú už mená možných nástupcov, predovšetkým Markusa Somma, šéfredaktora novín Basler Zeitung, ktorý patril v minulosti medzi prispievateľov švajčiarskeho týždenníka Weltwoche.
      Za rezignáciou šéfredaktora NZZ sú odlišné názory na budúcu organizáciu riadenia publicistiky mediálnej skupiny, teda nielen denníka, ale aj nedeľníka NZZ am Sonntag a internetového servera nzz.ch.
      Spillmann stál na čele denníka od roku 2006. Správna rada by privítala, ak by aj naďalej zostal v mediálnej skupine NZZ.
      Správa o jeho odstúpení zaskočila aj znalcov pomerov, keďže počas uplynulého víkendu informoval o svojich plánoch na 8. mediálnom fóre v rakúskom Lechu am Arlberg.
 


Dcéra známeho bieloruského novinára Aľaksandra Alesina, ktorého zadržiavajú v Minsku, tvrdí, že jej otca obvinili z vlastizrady a špionáže. Za tieto obvinenia ho môžu podľa nej odsúdiť až na 15 rokov odňatia slobody, napísala dnes agentúra AP.
      Olga Alesinová dnes uviedla, že agent bezpečnostnej služby jej odporúčal, aby si nezaobstarala advokáta pre zastupovanie svojho otca.
      Agentúra AP s odvolaním sa na bieloruskú políciu v pondelok informovala, že Alesina, ktorý je nezvestný už takmer dva týždne, držia vo väzbe.
      Aľaksandr Alesin, ktorý píše ako vojenský analytik pre známy týždenník Belorusy i rynok, je nezvestný od 25. novembra. V ten deň ho údajne odviedli neznámi muži, keď bol na stretnutí s neidentifikovaným európskym diplomatom v kaviarni v hlavnom meste Minsk.
      Predstavitelia týždenníka pre agentúru AP uviedli, že v pondelok dostali vyrozumenie od bieloruskej tajnej služby KGB, podľa ktorej Alesina držia v minskom väzení. O tom, akým obvineniam čelí, KGB týždenník neinformovala.
      Tajná služba v pondelok odmietla odpovedať na otázky agentúry AP týkajúce sa prípadu.
      Bieloruská polícia čelí dlhodobej kritike za zásahy voči nezávislým médiám a mimovládnym organizáciám.

Copyright © TASR 2014