10. 12. 2014

The 2014 WAFCA Awards

The 2014 WAFCA Awards

Cenám Asociácie kritikov a kritičiek z oblasti Washington D.C. (The Washington, D.C. Area Film Critics Association, WAFCA) vládne čierna komédia Birdman, ktorá triumfovala v piatich kategóriách. Za najlepší film roka ale vyhlásili drámu Chlapčenstvo, pričom ocenili aj jej režiséra Richarda Linklatera. Ďalšie dve trofeje pre snímku získali Patricia Arquette (Najlepšia herečka vo vedľajšej úlohe) a 20-ročný Ellar Coltrane (Najlepší herecký výkon mladého herca alebo herečky), ktorý vo filme dospieva priamo pred očami diváčok a divákov.
Birdman sa môže podľa kritičiek a kritikov z Washingtonu pochváliť najlepším hereckým obsadením, pričom Michaela Keatona vyhlásili za najlepšieho herca. Film o zabudnutom umelcovi, ktorý dúfa v opätovné nadobudnutie svojej stratenej slávy, zvíťazil tiež v kategóriách Najlepší pôvodný scenár, Najlepšia kamera a Najlepší strih.
Za najlepšiu herečku vyhlásili Julianne Moore (Still Alice) a najlepším hercom vo vedľajšej úlohe sa stal J.K. Simmons (Whiplash). V kategórii animovaných filmov ocenili Lego príbeh, za najlepší dokumentárny film vyhlásili Life Itself o zosnulom filmovom kritikovi Rogerovi Ebertovi a najlepším cudzojazyčným filmom sa stala švédska dráma Vyššia moc.


Prehľad víťazov a víťaziek cien Asociácie kritikov a kritičiek z oblasti Washington D.C. (The Washington, D.C. Area Film Critics Association, WAFCA) ako ho zverejnila webstránka www.dcfilmcritics.com:

Najlepší film: Chlapčenstvo
Najlepšia réžia: Richard Linklater (Chlapčenstvo)
Najlepší herec: Michael Keaton (Birdman)
Najlepšia herečka: Julianne Moore (Still Alice)
Najlepší herec vo vedľajšej úlohe: J.K. Simmons (Whiplash)
Najlepšia herečka vo vedľajšej úlohe: Patricia Arquette (Chlapčenstvo)
Najlepšie herecké obsadenie: Birdman
Najlepší herecký výkon mladého herca alebo herečky: Ellar Coltrane (Chlapčenstvo)
Najlepší adaptovaný scenár: Gillian Flynn (Stratené dievča)
Najlepší pôvodný scenár: Alejandro G. Iňárritu, Nicolás Giacobone, Alexander Dinelaris, Jr., Armando Bo (Birdman)
Najlepší animovaný film: Lego príbeh
Najlepší dokumentárny film: Life Itself
Najlepší cudzojazyčný film: Vyššia moc
Najlepšia výprava: Adam Stockhausen, Anna Pinnock (Grandhotel Budapešť)
Najlepšia kamera: Emmanuel Lubezki (Birdman)
Najlepší strih: Douglas Crise, Stephen Mirrione (Birdman)
Najlepšia pôvodná hudba: Mica Levi (Under the Skin)
Cena Joea Barbera za najlepšie zobrazenie Washingtonu D.C.: Captain America: Zimný vojak

©2014, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.