7. 12. 2014

STANOVISKO K ČLÁNKU ZVEREJNENÉMU V DENNÍKU KORZÁR DŇA 3.12.2014

STANOVISKO K ČLÁNKU ZVEREJNENÉMU 

V DENNÍKU KORZÁR DŇA 3.12.2014

Mnohí ste si možno dnes prečítali v denníku Korzár šokujúci článok o metódach vyučovania v našej škole, preto chceme zaujať k predmetnému článku stanovisko. Každému súdnemu a rozumne zmýšľajúcemu človeku musí byť od začiatku jasné, že metódy vzdelávania opísané v spomínanom článku by si nemohla dovoliť žiadna riadna ani dokonca alternatívna škola. Žiadny pedagóg ani odborník pre výchovu a vzdelávanie mládeže by predsa takýto neprofesionálny blud neuskutočnil.
Dovoľte nám preto, aby sme vám celú situáciu objasnili.
Ako mnohí viete, 1. december je Medzinárodný deň boja proti AIDS. Oslovili sme preto štátom garantovanú inštitúciu RÚVZ (Regionálny úrad verejného zdravotníctva), aby pre žiakov deviateho ročníka pripravila aktivity k tomuto dňu. Mimochodom, spolupracujeme s nimi už asi 10 rokov, aktivity sú temer navlas rovnaké. To, že nie sme jediná škola, ktorá spomínané besedy organizuje, niet pochýb a nikdy sme sa doposiaľ nestretli s negatívnou reakciou žiakov ani rodičov. Dokonca sme sa potešili, keď si pre nás našli termín presne 1.12.
Aktivity spočívajú v rozmiestnení piatich panelov, na ktorých sa žiaci po skupinkách oboznamovali s možnými cestami prenosu HIV, spôsobmi ochrany prenosu HIV a iných pohlavných chorôb, s príbehmi známych osobností, nakazených týmto vírusom HIV. Tieto aktivity zastrešuje kampaň Červené stužky, realizuje ho štátna inštitúcia RÚVZ v rámci Národného programu podpory zdravia a Národného programu prevencie HIV/AIDS v SR.
Sme rozčarovaní, že na základe pravdepodobne anonymného podnetu a na základe príspevkov na sociálnej sieti Facebook dokázal denník uverejniť nepravdivé a ničím nepodložené informácie, ktoré znevažujú prácu učiteľov tejto školy a poškodzujú meno školy. Aktivity boli zo strany žiakov hodnotené veľmi pozitívne. Vyjadrenia žiakov: bolo to poučné, zaujímavou formou vysvetlené, niečo iné ako bežné vyučovanie. Anonymného autora podnetu radi privítame na škole a poinformujeme o pravdivom priebehu pre nás úspešnej akcie.

Základná škola
Gemerská, Košice