8. 12. 2014

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Spojené štáty nemali informácie o rokovaniach o prepustení Juhoafričana Pierra Korkieho, ktorý počas víkendu zahynul v Jemene pri pokuse o záchranu z rúk militantov al-Káidy. Spolu s ním prišiel pri zásahu špeciálnych jednotiek USA o život aj americký fotoreportér Luke Somers. Informovala o tom dnes agentúra AP s odvolaním sa na vyhlásenie veľvyslanca USA v Juhoafrickej republike Patricka Gasparda.
Podľa Gasparda americkí predstavitelia "nevedeli o akýchkoľvek prebiehajúcich rokovaniach" medzi militantmi a juhoafrickou humanitárnu organizáciou Gift of the Givers, ktorá konala v mene Korkieho príbuzných. Gaspard ďalej uviedol, že o rozhovoroch pravdepodobne nevedela ani vláda Juhoafrickej republiky.
Korkieho podľa agentúry DPA uniesli v máji 2013 spolu s jeho manželkou, ktorú al-Káida prepustila začiatkom tohto roka po vyjednávaní.
Luka Somersa uniesli v septembri 2013 v jemenskej metropole Saná, kde pracoval niekoľko rokov aj ako fotoreportér.
Minister obrany USA Chuck Hagel neskôr oznámil, že Somersa a ďalšieho, neamerického rukojemníka "zavraždili" militanti al-Káidy počas záchrannej misie, ktorú v Jemene uskutočnili americké špeciálne jednotky. Operáciu podľa neho nariadil prezident Barack Obama vzhľadom na "presvedčivé dôvody domnievať sa, že Somersov život bol v bezprostrednom ohrození". Pri misii zabili aj viacero teroristov.
Ministerstvo obrany USA minulý týždeň po prvý raz potvrdilo správy, že ešte minulý mesiac uskutočnilo operáciu na jeho záchranu, Somers sa však nenachádzal na mieste vtedajšieho zásahu, pri ktorom podľa správ oslobodili ôsmich rukojemníkov z Jemenu, Saudskej Arábie a Etiópie.
Jemenská odnož al-Káidy - skupina al-Káida na Arabskom polostrove (AQAP) - zverejnila vo štvrtok video, na ktorom pohrozila zabitím Somersa do troch dní, ak Spojené štáty nesplnia jej požiadavky. Tie na nahrávke nekonkretizovala.

Copyright © TASR 2014