23. 11. 2016

International Press Institute News

International Press Institute News

Ak premiér krajiny nazýva novinárov „špinavými protislovenskými prostitútkami“, tak posúva verejný diskurz do priestoru, kde už neexistuje seriózna diskusia prinášajúca osoh verejnosti, tvrdí šéfredaktorka denníka SME a členka výkonného výboru International Press Institute (Medzinárodný tlačový inštitút, IPI) Beata Balogová. „Spochybňovanie dôveryhodnosti médií je obľúbenou taktikou politikov, najmä populistov v rôznych krajinách, keďže práve novinári poukazujú na zlyhania, zneužívanie verejných zdrojov a nereálnosť ich sľubov verejnosti,“ konštatovala ďalej pre agentúru SITA Balogová v reakcii na dnešné vyjadrenia premiéra Roberta Fica na tlačovej besede po rokovaní kabinetu.
Balogová ako členka výkonného výboru IPI, asociácie združujúcej profesionálov z mienkotvorných médií z vyše 120 krajín sveta, zdieľajúcich princípy kvalitnej a nezávislej žurnalistiky, upozorňuje, že novinári si robia svoju prácu, keď kontrolujú verejných činiteľov a ľudí blízko moci. „Ak by médiá nevykonávali tento druh kontroly, tak v mnohých prípadoch by sa verejnosť vôbec nedozvedela o podozreniach z korupčného správania mocných. Je to služba verejnosti, v ktorej nikto iný dôveryhodné médiá nenahradí. Aj v prípade kauzy použitia verejných zdrojov počas slovenského predsedníctva si novinári robili a robia svoju prácu,“ dodala pre SITA Balogová.
Premiér Robert Fico sa dnes na tlačovej besede po rokovaní vlády zastal ministra zahraničných vecí Miroslava Lajčáka. Jeho rezort čelí kritike po zverejnení informácií bývalej zamestnankyne rezortu Zuzany Hlávkovej o príprave niektorých podujatí slovenského predsedníctva. Fico vyhlásil, že médiá na dennej báze klamú a poškodzujú slovenské predsedníctvo, ale on bude chrániť dobrú povesť nášho predsedníctva, ktoré je podľa neho hodnotené pozitívne. Premiér v tejto súvislosti kritizoval médiá, že neinformujú, ale bojujú s vládou. Niektorí z vás sú špinavé protislovenské prostitútky, vyhlásil ďalej v tejto súvislosti Fico na adresu novinárov. Premiér ďalej uviedol, že to, čo sa deje posledné dni, nie je náhoda, ale cielený útok proti úspešnému slovenskému predsedníctvu a ministrovi Miroslavovi Lajčákovi. Nie je možné, aby na princípe jedna baba povedala sa robili príbehy, ktoré sa nezakladajú na pravde, a aby sa ignorovali stanoviská, ktoré hovoria o niečom inom, dodal premiér.

©2016, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.