22. 11. 2016

Vianočná kolekcia RTVS

Vianočná kolekcia RTVS

Programovú ponuku verejnoprávneho rozhlasu a televízie počas tohtoročných vianočných a novoročných sviatkov predstavil dnes na stretnutí s médiami manažment Rozhlasu a televízie Slovenska (RTVS).
Špeciálnym vianočným prekvapením pre divákov bude miniséria Winnetou Nový svet, Tajomstvo strieborného jazera a Posledný boj. Moderný remake dobrodružnej klasiky o náčelníkovi Apačov produkovala komerčná RTL. Novým Winnetuom je albánsky herec Nika Xhelilaja, v postave Old Shatterhanda sa predstaví Wotan Wilke Möhring.
Rozprávkovú nádielku ponúkne televízna Jednotka, ktorá v premiére uvedie filmy Zázračný nos, Sľúbená princezná, Rozprávky bratov Grimmovcov, Chladné srdce, Ovečka Shaun, ako aj známe rozprávky Láska na vlásku, Sedem zhavranelých bratov, Johankino tajomstvo, Sokoliar Tomáš či Pávie pierko.
Jednotka uvedie premiéry filmov Čo sme komu urobili, Vlk z WallStreet, St. Vincent a Drahý priateľ, priestor na televíznej obrazovke dostanú aj známe filmy Liečiteľ, Bella a Sebastián, Nedotknuteľní a Salón sestier Fontanových. Nebude chýbať klasika v podobe filmov Mastičkár, Muž so železnou maskou, Gróf Monte Christo, V službách kráľa, Hrbáč aj domáce klasiky Rysavá jalovica a Slovácko sa nesúdi. Za asistencie televíznych kamier zaznie Polnočná sv. omša z Marianky aj Urbi et Orbi z Vatikánu. Na Silvestra a Nový rok to budú programy Milujem Slovensko, Zlaté časy, Vojtech a záznam koncertu Lýra 50.
Televízna Dvojka uvedie v premiére nový večerníčkový seriál Drobci, počas celých Vianoc bude vysielať kultový seriál Miazgovci aj špeciálne vianočné epizódy Večerníčkov. V premiére uvedie dokumenty Sloboda pod nákladom Pavla Barabáša, Duel na južnom póle Scott verzus Amundsen či dokument o Amy Winehouse. V rámci hudobnej nádielky uvidia diváci londýnsky koncert Adele, Novoročný koncert Viedenských filharmonikov, koncert Dalibora Jenisa či jubilejný koncert Orchestra ľudových nástrojov Slovenského rozhlasu. Zo slovenskej a českej klasiky ponúkne Dvojka diela Na skle maľované, Ženský zákon, Postřižiny, Slavnosti sněženek či Na samotě u lesa.
Už piaty ročník cyklu Slovensko 2016 Advent ponúkne od 28. novembra do 15. decembra počas pracovných dní od pondelka do piatka 15 adventných koncertov z 15 miest Slovenska. Predstaví sa 15 špičkových slovenských hudobných umelcov a umeleckých hudobných zoskupení. Ďalší deň ponúkne reprízu koncertu Rádio Slovensko.
Vianoce s najkrajšou hudbou ponúknu programové služby Slovenského rozhlasu. Od 27. novembra je pripravený špeciálny hudobný playlist s najkrajšími vianočnými skladbami podľa výberu poslucháčov. V premiére zaznejú dva vianočné skladby v podaní Jany Kirschner v sprievode SOSR a Mira Jaroša spolu s Detským a dievčenským speváckym zborom. Prvý decembrový deň začínajú Vianočné koncerty Pod Pyramídou, vo vysielaní zaznie Vianočný koncert Slovenského rozhlasu a Českého rozhlasu, ako aj koncert Pocta Svetozárovi Stračinovi v Rádiu Slovensko, koncert Speváckeho zboru maďarských učiteľov v Rádiu Patria či Novoročný koncert orchestra Bratislava Hot Serenaders v Rádiu Regina. Rozprávkové Vianoce ponúknu rozprávky Princezná v ježovej koži, Posledný jednorožec a Snehulienka v Rádiu Regina, ako aj dramatizáciu Pán prsteňov (Rádio Slovensko, Rádio Devín), Druhý život Jánošíka 2 (Rádio Slovensko), Cesta do Betlehema a Sen noci svätojánskej (Rádio Regina).
„Páči sa mi, keď je kolekcia Vianoc bohatšia, vždy tam niečo pribúda, v každej oblasti. Či v akvizičných projektoch, teraz Winnetou, veľký projekt, veľmi sa na to tešíme. Chceme vytvoriť tradíciu Vianoc opäť s novými formátmi, patria k tomu rozprávky. Je tu tradícia v rozhlase, dať dve nové pesničky. Televízia má v sebe čaro, čo vytvorí, vytvorí pre generácie. Každá rozprávka, aj reprízová, vždy prinesie divákom nové a nové očakávania,“ uviedol pre TASR generálny riaditeľ RTVS Václav Mika.
„Je toho veľmi veľa, predovšetkým nielen pre mňa, ale aj pre divákov. Vianoce sú najdôležitejšie a najkrajší čas pre naše deti. Osobne sa najviac teším na premiéru našich nových rozprávok, ponúkame tento rok dva tituly, ten prvý je Zázračný nos, ktorý je projektom RTVS, druhý Sľúbená princezná je projektom Českej televízie, ktorý uvedieme 1. januára, Zázračný nos pôjde 24. decembra. Veľmi sa teším na animované večerníčky, som rád, že môžeme dodržať sľub, uvedieme animovanú minisériu Drobci. Z akvizičných titulov je najväčším ťahákom Winnetou,“ povedal pre TASR riaditeľ programových služieb STV Tibor Búza.
„Uvedieme desiatky skvelých koncertov, ktoré sa uskutočnia naživo v Slovenskom rozhlase, uvedieme premiéry slovenských klasických rozprávok aj klasiku z rozhlasového archívu. Veľmi sa teším na Pána prsteňov, skvelú 18-dielnu adaptáciu v réžii Jaroslava Riháka. Mnohých to poteší, pretože si získala veľké množstvo priaznivcov už pri premiére,“ doplnil riaditeľ Sekcie programových služieb SRo Vincent Štofaník.

Copyright © TASR 2016