21. 11. 2016

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Poprední predstavitelia najväčších poľských spravodajských médií vyjadrili v liste adresovanom predsedovi Sejmu Marekovi Kuchciňskému svoj nesúhlas s avizovanými návrhmi obmedzujúcimi slobodné pôsobenie novinárov, fotoreportérov i členov technických štábov na pôde varšavského zákonodarného zboru.
"Sejm, ktorý by sa izoloval od médií, by sa súčasne izoloval aj od občanov," zdôraznili signatári listu, o ktorom informovala spravodajská televízia TVN24. Predstaviteľ jej prevádzkovateľa takisto nechýba medzi tými, ktorí pripojili svoje podpisy pod list.
Obmedzenie práce novinárov by podľa signatárov malo za následok obmedzenie práva občanov na informácie o verejných činiteľoch. Súčasný model parlamentu otvoreného pre novinárov a verejnosť sa stal symbolom slobody slova, zdôraznili signatári, pripomínajúc, že v ostatnom čase došlo k jeho istým úpravám, napríklad obmedzeniu prítomnosti novinárov v kuloárnych priestoroch.
Hoci je možné súčasnú prax v poľskom parlamente zdokonaliť, od najvyššieho predstaviteľa Sejmu očakávajú, že sa tak stane výlučne po konzultáciách so zástupcami médií.

Copyright © TASR 2016


Anglická indiepopová kapela The xx predstavila v sobotu novú skladbu I Dare You z pripravovaného albumu I See You, ktorý vyjde 13. januára. Trojčlenná formácia z Londýna tak spravila v americkej televíznej show Saturday Night Live, kde okrem toho zahrala aj pieseň On Hold. Tá je prvým singlom zo spomínaného albumu, ktorý skupina predstaví naživo vo februári a marci na európskom turné. V rámci neho The xx zahrajú aj 23. februára vo viedenskej Marx Halle.
Skupina The xx vznikla v roku 2005 a jej súčasnú zostavu tvoria Jamie xx (produkcia, klávesy, perkusie), Romy Madley Croft (gitara, spev) a Oliver Sim (basgitara, klávesy). Debutový album xx uviedli na trh v roku 2009. Za nahrávku, ktorá obsahuje single ako Crystalised či Islands, získali Mercury Prize. Nasledovala štúdiovka Coexist (2012), s ktorou dobyli britský albumový rebríček. Z nahrávky pochádza napríklad úspešný singel Angels. Ich ďalšia úspešná skladba s názvom Together sa zas nachádza na soundtracku filmu Veľký Gatsby (2013).

©2016, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

Najlepšií hokejista všetkých čias Wayne Gretzky sa objaví v americkom animovanom seriáli Simpsonovci. Stal sa navyše vôbec prvým hokejistom, ktorý svoje postavičke prepožičal aj hlas. Epizóda sa suverénne najproduktívnejším hokejistom histórie NHL bude mať v zámorí premiéru 11. decembra.
"Skúsili sme ho osloviť," povedal dlhoročný výkonný producent populárneho seriálu Al Jean, ako sa spolupráca s rodákom z kanadského Brantford zrodila. "Hľadali sme hrdinu pre zimné obdobie, ako sú Santa Claus a Jack Frost. A nemôže byť väčšia hokejový hrdina, ako je Wayne Gretzky," uviedol Jean.
Päťdesiatpäťročný "The Great One", ako znie Gretzkého prezývka, hral počas kariéry za Edmonton, Los Angeles, St. Louis a New York Rangers. Počas 21 sezón odohral v základnej časti 1487 zápasov, v ktorých si pripísal 2857 bodov za 894 gólov a 1963 asistencií.
Je najproduktívnejším hráčom, najlepším strelcom i najlepším nahrávačom. Poradie produktivity histórie NHL vedie pred Markom Messierom, stále hrajúcim Jaromírom Jágrom a Gordie Howeom, ktorého Jean ako veľký fanúšik Detroitu v minulosti zmienil v seriáli už pred 24 rokmi.
"Ľudia sa dohadujú o mnohých veciach, ale nikdy nemajú nezhody o tom, kto je najlepším hokejistom histórie. Vždy sa zhodnú na ňom," povedal Jean o Gretzkom, ktorý nahrával svoj part počas leta. "Myslím, že nie je nikto v žiadnej profesii lepší, než je Gretzky ako hokejista. Má naviac v zásobe veľa príbehov a bolo potešenie sa s ním stretnúť," doplnil Jean.
V najdlhšie bežiacim americkom seriáli, ktorého sa natočilo už vyše 600 epizód, sa postupom času objavila dlhý rad osobností a tiež športovcov. "A Gretzky je jedným z mojich najväčších favoritov. Môžem povedať, že vo svojom športe už sú pre mňa podobnými majstrami svojho remesla snáď len sestry Williamsové v tenise a Magic Johnson v basketbalovej NBA," povedal Jean.

Copyright © ČTK 2016