19. 5. 2017

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Okolo 30.000 domácností v Dolnom Porýní sa v stredu v Nemecku ocitlo bez internetového a telefonického spojenia, ako aj bez televízneho signálu. Príčinou je poškodenie optického kábla jedného z prevádzkovateľov káblovej siete, ktorý intenzívne pracoval na odstránení poruchy.
Spoločnosť Unitymedia, ktorá poskytuje aktuálne služby v Severnom Porýní-Vestfálsku, Hesensku a Bádensku-Württembersku vďaka káblovej sieti s celkovou dĺžkou 170.000 kilometrov pre 12,8 milióna domácností, už oznámila, že do lokality umiestni satelitné paraboly, aby aspoň u časti poškodených umožnila príjem televíznych signálov. Oprava zásadného poškodenia optického kábla pri pozemných prácach v dĺžke asi 1,4 kilometra potrvá najmenej do nočných hodín.
Spoločnosť má na podobné situácie k dispozícii 3000 technikov.

©2017, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

Uväzneného spravodajcu nemeckého periodika Die Welt Denisa Yücela navštívil dnes po druhý raz za mrežami nemecký generálny konzul v Istanbule Georg Birgelen.
So žurnalistom strávil podľa informácií generálneho konzulátu viac ako hodinu a dlhšie sa s ním rozprával, pričom získal poznatky o podmienkach, v ktorých novinár aktuálne žije, ako aj o jeho zdravotnom stave.
Birgelen navštívil spravodajcu s dvojakým nemecko-tureckým občianstvom vo väznici Silivri západne od Istanbulu už začiatkom apríla.
Na Yücela uvalili po zadržaní a dvojtýždónvom pobyte v policajnej cele vyšetrovaciu väzbu 27. februára, a to pre podozrenie, že sa dopustil vyvolávania štvavých nálad a propagandy v prospech mimo zákon postavenej Strany kurdských pracujúcich a hnutia kazateľa Fethullaha Gülena, ktorého tureckí činitelia vinia zo zosnovania zmareného pokusu o štátny prevrat v júli 2016.
Nemecké ministerstvo zahraničných vecí privítalo povolenie na návštevu uväzneného, u ktorého boli opakovane už aj jeho rodinní príslušníci, avšak znova vyzvalo i na jeho prepustenie na slobodu.
Prekladateľke Mesale Toluovej Čorluovej (33), ktorú pre podozrenie z teroristických aktivít zadržali 30. apríla a uväznili 5. mája, sa zatiaľ konzulárnej pomoci nedostalo napriek žiadostiam z Berlína. Toluová Čorluová pritom nemá dvojaké, ale výlučne nemecké občianstvo. V uplynulých dňoch však mal možnosť navštíviť ju v ženskej väznici jej otec, ktorý s ňou strávil necelých 45 minút a doniesol jej i 2,5-ročného synčeka, ktorý teraz môže zostať pri mame.

Copyright TASR ©2017

Minister zahraničných vecí Lubomír Zaorálek chce s prezidentom Milošom Zemanom hovoriť o výroku, v ktorom česká hlava štátu žartovala o likvidácii novinárov. Minister povedal v rozhovore s ČTK. V situácii, keď Česká republika prevzala od Cypru predsedníctvo Rady Európy, ktorá sa zaoberá aj slobodným pôsobením médií, prezidentova slova podľa Zaorálky obrazu Česka nepomohla. Podobným problémom vnímajú aj partneri Českej republiky, že obsah niektorých českých médií môže ovplyvniť vysoko postavené politiky.
"Určite sa o to budeme baviť Je to moja povinnosť sa zabávať s prezidentom, pretože aj keď si stále myslím, že z toho nevidieť, že v Českej republike boli zlikvidovaní novinári, ale tak je podľa mňa nevhodné o tom hovoriť, keď v celom svete je toľko žurnalistov prenasledovaných a likvidovaných, "uviedol Zaorálek.
Zeman pronesl konverzný výrok v nedeli počas stretnutia s jeho ruským proťajškom Vladimírom Putinom v Číne. "Sú tu iní novinári? Je to príliš veľa, je treba ich likvidovať," povedal prezident Putinovi pri príchode do rokovacieho sálu. Ruský prezident odvetil: "Nie je potrebné likvidovať, ale znížiť ich počet, však?"
Vyhlásenie českého prezidenta zaznamenalo okrem iného aj Európsku platformu Mapping Media Freedom, ktorá sa zaoberá ochranou žurnalistov a ktorá sa kvôli Zemanovým slovům podala podnet práve na Radu Európy. Ďalšie pochybnosti o slobode médií v Česku vyvstali v súvislosti s unikátnymi nahrávkami, na ktorých minister financií Andrej Babiš hovorí s novinármi denníka, ktorý predtým vlastnil. Ministri kritici tvrdí, že Babiš mohol ovplyvniť obsah denníka vo svoj prospech.
"Nie je pochyb o tom, že podobné veci sa sledujú a v ničom to nenapomáha k dobrému obrazu Českej republiky medzi ostatnými krajinami," podotkol Zaorálek. "V oblasti ochrany slobody a médií sme mali veľmi slušnú povesť." Téma nezávislosti médií bola pre nás taká, o ktorej som mohol hovoriť bez obáv, a po týchto posledných udalostiach sa mi to tak veľmi nezdá, "dodal.
Ako problém v súvislosti s českým predsedníctvom v Rade Európy Zaorálek nevidí intenzívnu spoluprácu Prahy s Čínou. Peking je opakovane kritizovaný za porušenie ľudských práv. Posiľňovanie vzťahov s Čínou vníma český minister ako príležitosť vývoja v Číne ovplyvňovať .Je to niečo, čo je pre nás nemenej dôležité, než stav v Európe a susedných krajinách," povedal minister. "Od začiatku tu bola dohoda, ktorej súčasťou je, že máme záujem o otvorenie ľudskoprávneho dialógu a využívanie vzťahov k tomu, aby sme sa mohli zaujímať o tieto otázky," dodal.

Copyright ČTK ©2017