18. 5. 2017

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Americká televízia ABC pripravuje reboot seriálu Roseanne (1988 - 1997). Informáciu potvrdila prezidentka spoločnosti Channing Dungey, ktorá tiež dodala, že prípravy sú ešte v začiatkoch.
Portál Deadline koncom apríla informoval, že projekt ponúkne osem epizód. Svoje úlohy si v ňom zopakujú Roseanne Barr, John Goodman a Sara Gilbert, pričom tvorcovia plánujú do novinky angažovať aj predstaviteľov ďalších kľúčových postáv, ako sú napríklad Laurie Metcalf či Johnny Galecki. Spomínané Barr a Gilbert sa spolu s Timom Wernerom, Bruceom Helfordom a Whitney Cummings budú na projekte podieľať aj ako výkonné producentky.
Seriál Roseanne vysielala americká televízna stanica ABC a zameriaval sa na rodinu Connerovcov, ktorí boli predstaviteľmi americkej pracujúcej triedy žijúcimi vo fiktívnom mestečku Lanford. Barr v ňom stvárnila ženu v domácnosti s troma deťmi, Goodman zase jej manžela Dana a Gilbert ich druhú dcéru Darlene. Seriál má na konte viacero ocenení, vrátane niekoľkých Primetime Emmy či Zlatých glóbusov.

Americký dramatický seriál Škandál (2012) skončí po siedmej sezóne. Ukončenie projektu v utorok oficiálne oznámila prezidentka produkčnej spoločnosti ABC Entertainment Channing Dungey. "Diskutovali sme so Shondou Rhimes (tvorkyňa projektu, pozn. red.) o tom, ako by chcela ukončiť tento príbeh. Povedala mi 'Pozri sa, mám pocit, že siedma sezóna je tá, počas ktorej chcem tento príbeh ukončiť, pretože dávam prednosť koncu projektu, keď je na vrchole skôr ako keby mal upadať'," uviedla počas tlačovej konferencie.
Potvrdenie ukončenia projektu televízie ABC, ktorého finále aktuálnej šiestej sezóny sa dostane na televízne obrazovky vo štvrtok, prišlo približne týždeň po tom, ako sa o tom začalo špekulovať na internete. Siedma séria by mala mať premiéru na jeseň a oproti predošlým by mala mať menej epizód. Ich presný počet zatiaľ nie je známy. Ako sa po spomínanej tlačovej konferencii vyjadrila Rhimes, v záverečnej sezóne nechce divákom zostať nič dlžná a seriál veľkolepo ukončí.
Seriál Škandál sa zameriava Oliviu Pope, prezidentovu bývalú konzultantku pre styk s verejnosťou, ktorá vlastní firmu zameriavajúcu sa na krízový manažment. Okrem každodenného zachraňovania dobrého mena vysokopostavených Američanov sa Olivia snaží vysporiadať aj so svojím súkromným životom, vrátane aféry s americkým prezidentom. Hlavnú hrdinku v projekte stvárnila Kerry Washington a spolu s ňou si v ňom zahrali aj Guillermo Diaz, Jeff Perry, Tony Goldwyn, Scott Foley, Darby Stanchfield, Katie Lowes či Portia de Rossi.

Komik a moderátor David Letterman dostane prestížnu Cenu Marka Twaina za americký humor. Sedemdesiatročný rodák z Indianapolisu si ocenenie prevezme počas ceremoniálu, ktorý sa uskutoční 22. októbra v Kennedyho centre vo Washingtone. "Po desaťročia prinášal David Letterman Amerike komédiu, ktorá je bystrá, autentická a úprimne, mnohí z nás sa spoliehali na to, že nám ňou pozdvihne náladu. Sme nadšení, že Cenu Marka Twaina počas tohto špeciálneho výročného roku môžeme udeliť takej zaslúžilej osobe," uviedla na margo výberu prezidentka Kennedyho centra Deborah Rutter. Letterman, ktorý je už dvadsiatym laureátom tejto ceny, sa prostredníctvom vyhlásenia vyjadril, že je to preňho "vzrušujúca pocta".
Cenu Marka Twaina udeľujú od roku 1998 umelcom, ktorí výrazne ovplyvnili americkú humoristickú scénu. V minulosti ju získali napríklad Bill Murray, Eddie Murphy, Jay Leno, Ellen DeGeneres, Will Ferrell, Tina Fey, Bill Cosby, Billy Crystal, Steve Martin, Lily Tomlin, Bob Newhart, Whoopi Goldberg či Richard Pryor.
David Letterman odštartoval kariéru v 70. rokoch ako moderátor talkšou v rádiu, neskôr prešiel do televízie, kde najprv hlásil správy a počasie. V roku 1975 sa presťahoval do Los Angeles, kde sa živil ako stand-up komik. Následne sa objavil ako hosť vo viacerých televíznych programoch a seriáloch a od roku 1978 sa stal pravidelným hosťujúcim moderátorom talkšou The Tonight Show Starring Johnny Carson (1962 - 1992). V roku 1980 začal moderovať vlastnú rannú talkšou The David Letterman Show, ktorú ale ešte v tom istom roku zrušili. O dva roky neskôr však začal moderovať večernú Late Night with David Letterman, ktorú vysielali až do roku 1993, keď Letterman odišiel z televízie NBC do CBS. Tam od augusta toho roku moderoval Late Show with David Letterman, ktorej poslednú epizódu odvysielali v máji 2015. Počas kariéry ho 52-krát nominovali na ceny Emmy, pričom sedem ráz sa mu ju podarilo aj získať, z toho dve boli Daytime Emmy a päť Primetime Emmy. V roku 2012 ho Kennedyho centrum ocenilo za prínos americkej kultúre.



Nemecký súd včera rozhodol, že keď komik Christian Ehring nazval v televíznom programe vedúcu osobnosť strany Alternatíva pre Nemecko (AfD) Alice Weidelovú "nacistická šľapka", išlo o satiru. Jeho prejav bol preto chránený a v súlade so zákonom.
Ehring v satirickej šou Extra 3 komentoval nedávne vyjadrenie Weidelovej, že politická korektnosť patrí do minulosti. A povedal: "OK, preč s politickou korektnosťou, buďme nekorektní - v tom má tá nacistická šľapka pravdu."
Hamburský krajinský súd dnes zamietol sťažnosť Weidelovej, ktorá je jedným z dvoch lídrov predvolebnej kampane protiimigračne zameranej AfD pred septembrovými voľbami. Politička považuje komikove slová na svoju adresu z 27. apríla za hanlivé.

Hovorca strany Christian Lüth povedal, že sa voči rozhodnutiu súdu vo veci "takejto agresívnej urážky" odvolajú.


©2017, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

Ľudskoprávna organizácia Human Rights Watch (HRW) vyzvala ukrajinského prezidenta Petra Porošenka, aby okamžite zrušil sankcie voči ruským sociálnym sieťam VKontakte (VK.ru) a Odnoklassniki (OK.ru), ako aj voči obľúbenej e-mailovej službe Mail.ru a internetovému vyhľadávaču Jandeks.
Vo svojom vyhlásení, z ktorého citovala agentúra TASS, HRW upozorňuje, že Porošenkovo rozhodnutie je "neodpustiteľným porušením práva Ukrajincov na informácie".
"Porošenko musí zákaz okamžite zrušiť," uviedla Tanya Cooperová, odborníčka HRW pre krajiny Európy a strednej Ázie. Svojím výnosom Porošenko podľa nej "zasadil obrovskú ranu slobode slova na Ukrajine."
"Toto je ďalší príklad ľahkosti, s akou sa prezident Porošenko nezmyselne snaží kontrolovať verejnú diskusiu na Ukrajine. Porošenko sa môže pokúsiť zdôvodniť tento krok, ale ide o cynický, politicky výhodný útok na právo na informácie, ktorý postihuje milióny Ukrajincov, ich osobný i profesionálny život," povedala Cooperová.
S odvolaním sa na názor riaditeľky Inštitútu pre masové informácie Oksany Romaňukovej Cooperová zdôraznila, že takéto obmedzenia nemožno uplatňovať bez zmien v legislatíve. Podobné opatrenia proti webovým stránkam a poskytovateľom internetu môže podľa nej nariadiť len súd.
Agentúra TASS uviedla, že vyhľadávač Jandeks používa na Ukrajine 11 miliónov ľudí. Na platforme Mail.ru má konto založené približne 25 miliónov Ukrajincov. Službu Vkontakte využíva 16 miliónov Ukrajincov a na stránke Odnoklassniki je zaregistrovaných asi 9,5 milióna obyvateľov Ukrajiny.
Proti tomuto zákazu dnes protestovali aj obyvatelia ukrajinského mesta Charkov, informovali mestské webové stránky 057.ua. Účastníci protestu poukázali na to, že tajné služby dokážu blokovať skupiny, ktoré majú nebezpečný obsah. Upozornili, že okrem separatistických stránok je na sieti Vkontakte aj mnoho proukrajinských skupín.
Vzhľadom na to, že Porošenkovo rozhodnutie bolo nečakané, na protest v Charkove neprišlo veľa ľudí. Organizátori však sľubujú v najbližších dňoch ďalšie, početnejšie akcie.

Copyright TASR ©2017