16. 5. 2017

MEDIA NEWS



MEDIA NEWS




Grécki novinári a členovia posádok trajektov vstúpili dnes do 48-hodinového štrajku, aby tak vyjadrili svoj nesúhlas s ďalším balíkom reštriktívnych opatrení, o ktorom má tento týždeň hlasovať parlament, informovala agentúra AP. Grécka pobrežná stráž potvrdila, že v Iónskom a Egejskom mori nebudú premávať trajekty, čo znamená, že ostrovy, ktoré sú v Grécku hlavnou turistickou destináciou, zostanú v podstave odrezané od sveta.
Do štrajku vstúpili aj novinári, takže grécke televízne a rozhlasové stanici nevysielali dnes ráno spravodajské programy a predpokladá sa, že dva dni nebudú vychádzať ani noviny.
Pred štvrtkovým hlasovaním parlamentu o ďalšom balíku reštriktívnych opatrení pohrozili štrajkom aj odborové organizácie pracovníkov vo verejnej doprave a štátnych zamestnancov.
Súčasťou plánovaných opatrení má byť zníženie dôchodkov a zvýšenie daňového zaťaženia, čo by malo priniesť úsporu 4,9 miliardy eur ročne. Ide o jednu z podmienok, ktoré si stanovili medzinárodní veritelia, aby Grécku aj naďalej poskytovali finančnú pomoc.





Ukrajina uvalila embargo na ruské sociálne siete VKontakte (VK.ru) a Odnoklassniki (OK.ru), ako aj na obľúbenú e-mailovú službu Mail.ru, uvádza sa v dekréte, ktorý vydal v pondelok ukrajinský prezident Petro Porošenko. Napísala o tom dnes agentúra DPA.
Ukrajinskí poskytovatelia internetu sú povinní prístup k uvedeným stránkam zablokovať.
Embargo, ktoré sa týka aj viacerých ruských právnických a fyzických osôb, je podľa Porošenkovho dekrétu odvetou za podiel Ruska na ukrajinskej kríze, ktorá vypukla v roku 2014.
Rusko vtedy anektovalo Krymský polostrov, základňu svojej Čiernomorskej flotily. Od toho času Moskva prinajmenšom formálne podporuje aktivity proruských separatistov v dvoch oblastiach - Doneckej a Luhanskej -, ktoré ležia na ukrajinsko-ruských hraniciach.
Ukrajinskí predstavitelia obviňujú Rusko, že dodávkami zbraní a vysielaním posíl separatistom udržiava konflikt na východe Ukrajiny pri živote, čo ale Moskva dôrazne popiera.Podľa odhadov OSN si tento konflikt vyžiadal od svojho vzniku približne už 10.000 životov.




Uznávaného mexického novinára, ktorý písal o obchode s drogami, zastrelili v pondelok na ulici v meste Culiacán, metropole štátu Sinaloa, keď sa vracal domov z práce. Oznámila to dnes agentúra DPA. Reportér Javier Valdez (50) bol jedným z najznámejších novinárov, ktorí písali o organizovanom zločine v Mexiku. Narodil sa, žil a zomrel v štáte Sinaloa, v ktorom pôsobí obávaný drogový kartel rovnakého mena.
Vražda Valdeza prichádza len mesiac a pol po tom, čo bola zavraždená jeho kolegyňa Miroslava Breachová. Tú zabili v marci v štáte Chihuahua pri hraniciach s USA.
Od začiatku tohto roka zabili v Mexiku celkovo už päť novinárov. Podľa Výboru na ochranu novinárov (CPJ) bolo od roku 1992 v tomto štáte usmrtených najmenej 40 novinárov a hlásených viac ako 50 prípadov hrozieb voči novinárov.



Copyright © TASR 2017


Americká televízia Lifetime zverejnila trailer filmu Michael Jackson: Searching for Neverland. V 45-sekundovej ukážke je možné vidieť niekoľko scén zo snímky o legendárnom spevákovi Michaelovi Jacksonovi, ktorého stvárnil jeho imitátor Navi. Novinka je adaptáciou knihy Remember the Time: Protecting Michael Jackson in His Final Days (2014), ktorú napísali dvaja zo spevákových ochrankárov - Bill Whitfield a Javon Beard.
Autorkou scenára je Elizabeth Hunter, pričom o réžiu sa postarala Dianne Houston. Dej bude zachytávať posledné roky Jacksonovho života z pohľadu Bearda a Whitfielda, ktorých stvárnili Sam Adegoke a Chad L. Coleman. Lifetime uvedie snímku 29. mája.
Michael Joseph Jackson sa narodil 29. augusta 1958, pričom už od roku 1964 pôsobil v The Jackson 5. Neskôr odštartoval sólovú kariéru a vydal desať štúdiových albumov ako napríklad Off The Wall (1979), Thriller (1982), Bad (1987), Dangerous (1991), HIStory: Past, Present And Future, Book I (1995) či Invincible (2001), pričom podľa odhadov predal približne 350 miliónov kópií nahrávok. Medzi jeho najväčšie hity patria piesne Billie Jean, Beat It, Thriller, Bad, Man In The Mirror, Dirty Diana, Black Or White, You Are Not Alone či Earth Song. Na konte má pätnásť cien Grammy, a to vrátane Grammy Legend Award a Grammy za celoživotný prínos. Získal aj stovky ďalších ocenení. Zomrel 25. júna 2009 vo veku 50 rokov.

©2017, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.