15. 5. 2017

BAFTA Television Awards



    BAFTA Television Awards

V londýnskej Royal Festival Hall rozdali v nedeľu televízne ceny BAFTA. Po dve ceny získali tituly Šťastné údolie (2014) a Damilola, Our Loved Boy (2016), pričom prvý menovaný triumfoval v kategóriách Dramatický seriál a Herečka v hlavnej úlohe (Sarah Lancashire), zatiaľ čo druhý dostal trofeje pre najlepší televízny film a herečku vo vedľajšej úlohe (Wunmi Mosaku).
Naopak, historický seriál The Crown (2016), ktorý s piatimi nomináciami vládol zoznamu kandidátov, nakoniec nezískal ani jednu cenu. Najlepším komediálnym seriálom sa stal sitkom People Just Do Nothing (2012), medzi miniseriálmi uspel National Treasure (2016) a v kategórii Medzinárodný projekt zvíťazila prvá séria antológie American Crime Story s podtitulom The People v. O.J. Simpson (2016). Trofej pre najlepšieho herca v hlavnej úlohe získal Adeel Akhtar za výkon v snímke Murdered By My Father (2016), zatiaľ čo cenu za vedľajšiu úlohu si odniesol Tom Hollander za seriál Nočný recepčný (2016). V kategórii Živé podujatie zvíťazil prenos z osláv 90. narodenín britskej kráľovnej Alžbety II., pričom moderátori tohto podujatia Ant & Dec venovali trofej práve kráľovnej. Najvyššie ocenenie Fellowship získala herečka Joanna Lumley.
Prehľad víťazov a víťaziek televíznych cien BAFTA vo vybraných kategóriách:
Herec v hlavnej úlohe: Adeel Akhtar (Murdered By My Father)
Herečka v hlavnej úlohe: Sarah Lancashire (Šťastné údolie)
Herec vo vedľajšej úlohe: Tom Hollander (Nočný recepčný)
Herečka vo vedľajšej úlohe: Wunmi Mosaku (Damilola, Our Loved Boy)
Dramatický seriál: Šťastné údolie
Komediálny seriál: People Just Do Nothing
Miniséria: National Treasure
Televízny film: Damilola, Our Loved Boy
Medzinárodný projekt: American Crime Story: The People v. O.J. Simpson

©2017, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.