17. 5. 2017

Koncesionárske poplatky sa nezrušia


Koncesionárske poplatky 
sa nezrušia 

Zmena financovania Rozhlasu a televízie Slovenska (RTVS) z dielne OĽaNO-NOVA neprešla. Poslanci totiž odmietli novelu zákona o RTVS, ktorá mala zrušiť úhradu za služby verejnosti poskytované RTVS, tzv. koncesionárske poplatky.
      OĽaNO-NOVA navrhovalo financovať RTVS zo štátneho rozpočtu príspevkom vo výške 0,15 percenta hrubého domáceho produktu (HDP). Suma však nemala nikdy klesnúť pod 100 miliónov eur.
      "Takýto systém financovania upravený zákonom poskytuje RTVS garanciu, že objem finančných prostriedkov, s ktorými RTVS bude rok hospodáriť, bude minimálne vo výške 100 miliónov eur," uviedol Jozef Viskupič z OĽaNO-NOVA.
      Mechanizmus by zabezpečil, že ak by Slovensko dosahovalo dobré ekonomické výsledky a HDP by sa zvýšil, RTVS by dostala viac financií.
      Presne stanovený príspevok zo štátneho rozpočtu by podľa hnutia odstránil politický vplyv a bol by použitý na úhradu nákladov na zabezpečenie služby verejnosti v oblasti vysielania.
      Súčasná kombinácia povinného platenia úhrady za služby verejnosti a každoročného uzatvárania dodatku k zmluve so štátom je podľa OĽaNO-NOVA "neudržateľná a politicky neobhájiteľná".


Copyright TASR ©2017