17. 5. 2017

Internationale Kurzfilmtage Oberhausen

Internationale Kurzfilmtage 

Oberhausen


Do Číny poputuje v tomto roku z nemeckého Oberhausenu hlavná trofej tamojších Medzinárodných dní krátkeho filmu. Veľkú cenu mesta Oberhausen dotovanú sumou 8000 eur totiž získal film Qiu režiséra Cui Yiho.
      Úspech ázijských tvorcov potvrdilo udelenie hlavnej ceny medzinárodnej súťaže dotovanej sumou 4000 eur pre thajskú produkciu filmára Chaia Sirisa 500.000 Pee o mieste archeologických vykopávok v Lampangu.
      Do Chorvátska putuje Cena krajinského ministerstva pre rodinu Severného Porýnia-Vestfálska dotovaná sumou 5000 eur, a to vďaka filmu Borisa Poljaka Oni samo dolaze i odlaze, v ktorom sa tvorca venuje stretnutiam mladých účastníkov párty a starších ranostajov na pláži v Splite.
      V súťaži domácich, nemeckých filmov si palmu víťazstva a dotáciu 5000 eur odniesol režisér Ulu Braun za film Die Herberge.
      Na už 63. ročníku prehliadky v Oberhausene premietli v priebehu šiestich festivalových dní okolo 500 krátkometrážnych filmov vrátane 148 súťažných v rôznych kategóriách. Bola medzi nimi aj snímka Prebúdzač, ktorej animátorom i režisérom je Slovák Filip Diviak, študent Ateliéru animovanej tvorby Univerzity Tomáša Baťu v Zlíne, kde film vznikol.



Copyright TASR ©2017